Kuşadası'nda bir restoranda çalışan garson R.Ç., İrlandalı Shanon Graham ile arkadaş olup, evlilik planları yapmaya başladı. Ancak kızı ve kadın arkadaşıyla birlikte ilçeye tatile gelen anne Marion Elizabeth Graham (54), iddiaya göre bu evliliğe karşı çıktı. Bunun üzerine R.Ç., geçen yıl ağustos ayında, kız arkadaşının tek başına yat turuna gitmesini fırsat bilerek, annesi Marion Elizabeth Graham ve tatile geldiği arkadaşı Cathy Dinsmore'u (50) alışveriş merkezine götürme bahanesiyle İzmir'e getirdi. İzmir'de yaşayan babasının otomobilini alan R.Ç., iki İrlandalı kadını alışveriş merkezi yerine Buca Gökdere Köyü yakınlarındaki ağaçlık alana götürdü. R.Ç. burada Graham'ı 17, Dinsmore'u 35 yerinden bıçaklayıp öldürdü. Olayın ardından döndüğü Kuşadası'nda elbiselerini değiştirdi. Yat turundan dönen Shanon Grahaman, annesini bulamayınca polise haber verdi. Harekete geçen polis R.Ç.'yi gözaltına aldı. Önce suçlamaları kabul etmeyen R.Ç., daha sonra iki kadını öldürdüğünü itiraf etti. Gösterdiği yerde de iki kadının cesetleri bulundu.

SAĞLI KURULU RAPORU: 22 YAŞLA UYUMLU 

Adliyeye sevkedilen R.Ç., savcılıkta ve nöbetçi mahkemedeki ifadelerinde suçunu kabul ederek, anne Graham'ın kendisini ve kızını kıskandığını, ayırmak istediğini, bu nedenle öldürdüğünü ileri sürdü. Tutuklanan R.Ç. hakkında, `iki kişiyi tasarlayarak kasten öldürmek' suçundan iki kez ömür boyu ağırlaştırılmış hapis cezası istemiyle dava açıldı. İzmir 1'inci Ağır Çocuk Ceza Mahkemesi'nde geçen 29 Aralık'ta yapılan ilk duruşmada İrlandalı ailelerin avukatı Barış Kaşka, R.Ç.'nin 22-23 yaşlarında olabileceğini, bu hususla ilgili ellerinde somut deliller olduğunu mahkemeye bildirdi. Mahkeme heyeti de yaş tespiti için kemik testi yapılmasına karar verdi. Mahkemeye gelen ve 7 doktorun imzası bulunan sağlık kurulu raporuna göre bulguların 22 yaş sonucu ile uyumlu olabileceğine oybirliğiyle karar verildiği bildirildi.

ADLİ TIP'TAN YENİ RAPOR İSTENDİ

Raporun gelmesinin ardından yapılan duruşmada, İrlandalı ailelerin avukatı Barış Kaşka, R.Ç.'nin 18 yaşından büyük olduğunun anlaşıldığını belirterek mahkemece görevsizlik kararı verilmesini talep etti. R.Ç.'nin avukatı Aydoğan Yolyapan ise, yaşla ilgili gelen raporu kabul etmediklerini belirtti, Adli Tıp Kurumu'ndan yeni rapor alınmasını istedi. Cumhuriyet Savcısı da bu yönde talepte bulundu. Mahkeme heyeti de talepler doğrultusunda R.Ç.'ye yeni rapor alınması için İstanbul Adli Tıp Kurumu 2'inci İhtisas Dairesi'ne gönderilmesine karar verdi.

BABA- OĞUL DAVASI BİRLEŞTİ

Son olarak dosya üzerinden davaya bakan İzmir 1'inci Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, R.Ç. ile ilgili Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek kemik yaşı raporunu beklemeden, dosyanın, kendisine yardım etmekle suçlanan ve tutuklanan babası E.Ç.'nin yargılandığı İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verdi. Baba E.Ç. ile oğlu R.Ç.'nin, ikişer kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezası istemiyle, 20 Haziran'da yapılacak duruşmada ilk kez birlikte hakim önüne çıkacakları belirtildi.

İrlandalı ailelerin avukatı Barış Kaşka, mahkemenin talep doğrultusunda karar verdiğini söyledi.



BK(AÖ/COŞ)