Bakanlar Kurulu'nca 16 Nisan'da imzalanan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylamasının ardından Resmi Gazete'nin 5 Mayıs tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, illerde 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenleri yeniden programlandı. Adana Valiliği de yeni yönetmelik uyarınca il ve ilçelerdeki törenlerde Atatürk anıtına toplu çelenk sunma törenleri olmayacağı için, kamu kurum ve kuruluşları, siyasi partiler, meslek odaları, dernekler ve sivil toplum örgütlerine çelenk konulması için davet göndermedi.

19 MAYIS İÇİN BİR MADDE, 5 FIKRA

Yeni yönetmeliğin Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenleri bölümünde şu maddeler yer aldı:

"Madde 6 - (1) Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs günü, Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'da karaya çıktığı saat olan 07.00'de başlar ve saat 24.00'te son bulur.

(2) Gençlik ve Spor Bakanı, günün anlam ve önemini belirten mesajını medya aracılığıyla bildirir.

(3) Gençlik ve Spor Bakanı bir il törenine katılır.

(4) Atatürk anıt veya büstüne gençlik hizmetleri ve spor müdürlüğü, bulunmaması halinde mülki amirin görevlendireceği bir müdürlük tarafından çelenk konulur. Çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir.

(5) Kutlama komitelerince hazırlanan programda yer alan diğer faaliyetler uygulanır. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmez."

CUMHURİYET VE ZAFER BAYRAMLARINDA ÜÇ ÇELENK VAR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda ise başkent dışındaki illerde Atatürk anıtlarına sadece mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulacak, İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilecek. Bu bayramlarda da Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda yapılan saygı duruşu kaldırıldı.

Bayramların dışında anıtlara çelen koymak isteyen kuruluş, kişi veya topluluklar 48 saat önceden mülki idare amirinden izin almak zorunda olacak. İzinsiz konulduğu görülen çelenkler, kolluk kuvvetleri tarafından kaldırılacak.

BY(OA/COŞ)