Diyarbakırlı işadamı Abdullah İleri ve kardeşi Bahri ileri 1970 yılında Bandırma Manyas Gölü'nde kurdukları tesiste balık üreterek Ortadoğu ülkelerine ihraç etti. Uzun yıllar balık ihracatından para kazanan iki kardeş, bu işi kendi memleketlerinde yapmak için 1989 yılında harekete geçti. Diyarbakır'da 2 bin dönümlük arazide balık çiftliği kurmak için 1990 yılında projelerini tamamlayan Abdullah ve Bahri İleri, Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdürlüğü'nden teşvik belgesi aldıktan sonra su ürünleri tesisini 1996 yılında o dönemin parasıyla 14.5 trilyon liralık harcamayla tamamladı. 810 bin metrekarelik alanın etrafına taştan setler çekilerek oluşturulan ve Antalya'dan getirilen yavru sazan balıklarının atıldığı suni göletin ortasına 11 katlı hizmet binası, balık temizleme, avlama ve işleme merkezleri yapıldı.

TEŞVİK ALAMADAN ÖLDÜ

İleri kardeşler, tesisi faaliyete sokup dünyanın bir çok ülkesine aynalı sazan balığı ihraç edebilmek üzere, o dönemin parasıyla 7 trilyon 250 milyar (7 milyon 250 bin lira) liralık teşvik için o dönemin hükümetine başvurdu. Ancak teşvik parasını bir türlü alamayan kadreşlerden, projenin fikir babası ağabey Abdullah İleri 2010 yılında yaşamını yitirdi.

Ölen ağabeyinin hayalini yaşama geçirebilmek için mücadeleyi sürdüren Bahri İleri, bölge kökenli olan bakanlar başta olmak üzere başvurmadık yer bırakmadı. Hükümetin bölgeye yatırım yapılması için bir çok teşvik paketi açtığını, ancak kendilerinin yatırım yapmasına rağmen ise bu olanağın kendilerine tanınmadığını öne süren Bahri İleri, yetkililerin projede 11 kat olarak görünen hizmet binasının 13 kat olduğunu sürekli gerekçe gösterdiğini, ancak daha sonra kendilerininde hizmet binasının 11 kat olduğunu kabul etmesine rağmen sürekli zorluk çıkardıklarını iddia etti.

BAŞBAKAN TESİSİ HAVADAN GÖRDÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bingöl Depremi incelemelerinden dönerken tesisleri helikopterle havadan gördüğünü ve çekilen fotoğraflardan kendisine de gönderildiğini kaydeden Bahri İleri, ülkeye milyonlarca dolar girdi ve binlerce kişiye istihdam sağlayacak olan böylesi bir tesisin faaleyite geçmemesinin ülke için de kayıp olduğunu söyledi.  Bahri İleri, "Bu tesisle sayın başbakanımızın ilgilenmesini istiyorum. Bu tesis faaliyete girdiğinde Başbakan da görecektir ki binlerce kişi iş sahibi olacak. Tesis faaliyete girdiğinde inşallah açılışını da sayın Başbakanımıza yaptıracağız" dedi. 

AİHM'E BAŞVURACAK

Türkiye'deki iç hukuk yollarını Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü'ne hak edişlerinin ödenmesiyle ilgili açtığı davayla biteceğini kaydeden Bahri İleri şöyle konuştu:

"Bizim arşılaştığımız sorunlar bölge iş adamları açısından bir simge olmuştur. Şu anki görünüme göre biz kaybeceğiz davayı. Bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) müracaat edeceğiz. Hakkımızı orada da arayacağız. Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü'nden görevlendirilen elemanlar binaya 13 kat diyor. Bina 11 kat ve ortadadır. 160 oda diyorlar ama 114 oda var. Hepsi bellidir. Ne amaçla kullanılacağı projesinde tasdikli olarak onaylıdır."



RY,SS(GG/COŞ)