Uluslararası Slow Food örgütü, bedeli ödenmek ve örgütün tanıtım faaliyetlerinde kullanılmak üzere, hamurunun hazırlandığı unun buğdayından, içine katılan sebzelere kadar her şeyi Foça ve yöresinin ürünlerinden yapılan tarhanadan 50 kilogram sipariş verdi. Bunun üzerine Slow Food Foça Zeytindalı Grubu üyeleri, hem bu sipariş için hem de gelecek ay İtalya’nın Torino kentinde düzenlenecek ve dünyanın çeşitli yerlerindeki 'Yeryüzü Pazarı' ünvanlı grupların bir araya geleceği etkinlikte ziyaretçilere çorba yapıp ikram etmek üzere de bol miktarda tarhana hazırladı. Hazırlanan tarhanadan yapılan çorba bardaklarla, Foça’daki yerel pazara gelenlere ikram edildi ve tadıyla herkesten tam not aldı. Tarhana hazırlama etkinliğine katılan Foça Kaymakamı Adem Arslan ve Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ’ı tezgah ve ocak başında görenler 'Tarhanayı başkan hazırladı, çorbayı kaymakam bey pişirdi, biz de içtik' esprisi yaptı.

YEREL PAZAR ARTIK MARSİLYA MEYDANI'NDA

Tüm ürünlerin en çok 40 kilometre uzaklıktan getirilebildiği pazar, dünden itibaren de yeni yerine taşındı. Daha önce Foça PTT binası arkasındaki bölümde kurulan pazar bundan böyle öğretmenevi yanındaki Marsilya Meydanı’nda kurulacak. Yeni pazar yerini hem üyeler hem müşteriler çok beğendiklerini ve Marsilya Meydanı’nın 'Yeryüzü Pazarı’na yakışan bir yer olduğunu söyledi. Yerel pazarcılar tezgahlarıyla, tenteleriyle, örtüleriyle, sağlıklı ürünler sunmanın yanı sıra görünümüyle de özel bir pazar olmak için Foça Belediyesi ile işbirliği yapacaklarını belirtti.

GÖKÇEADA’LI TASARIMCILARDAN BEZ TORBALAR

Bu haftaki pazarın konukları arasında Gökçeada’dan gelen 'Kabuk' grubu üyeleri de yer aldı. Çevre kirliliği yaratan, doğada kaybolması yüzlerce yıl süren plastik ürünler ve naylon poşetlere karşı doğal ürünlerden pazar torbaları tasarlayan ve üreten grup, özel tasarım ürünlerini Foçalıların beğenisine sundu.

ŞARKILAR SPORCULARDAN

Marsilya Meydanı’nda kurulan ilk pazarın ziyaretçileri arasında antrenörleri Yusuf Bakırlı’nın önderliğinde Foça Belediyespor kadın basketbol ve voleybol takımı oyuncuları da vardı. Sporcu gençler gitarlarıyla geldikleri pazarı, çaldıkları ve söyledikleri şarkılarla şenlik meydanına çevirdi.

FOÇA ZEYTİNDALI, TORİNO’YA GİDİYOR

Slow Food Foça Zeytindalı Grubu lideri Gül Girişmen İtalya’da yapılacak ve tüm dünyadan seçilmiş gruplar ile bu konuyla ilgilenen dünya vatandaşlarının katılacağı şenlikler için hazırlandıklarını söyledi. Girişmen, "25-29 Ekim 2012 tarihlerinde ekibimizle Torino’da olacağız. Foça’mızı ve ülkemizi faaliyet alanımızda en iyi şekilde temsil etmeye, Slow Food hareketini benimsemiş dünya vatandaşlarını Foça’ya ve Türkiye’ye davet etmeye gideceğiz" dedi.



SG(İÖ/CK)