Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezinde başlayan ve iki gün sürecek olan kongreyi Vali Vekili Ömer Hilmi Yamlı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mehmet Küçük, Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Elif Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Sebahattin Tüzemen, doktorlar, öğretim üyeleri izledi. Kongrede konuşan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Elif Dağlı, ulusal kurtuluş mücadelesinin Erzurum'dan başladığına dikkati çekerek bu nedenle sigarayla mücadeleyi de Erzurum’da başlattıklarını bildirdi. Şimdiye kadar yapılan sağlığı koruma mücadelesini bir hamle daha ileriye götüreceklerini vurgulayan Dağlı, şunları söyledi:

 "Ticari düzenlemelerin sigarayı teşvik etmeyecek şekilde yapılması için gerekli tedbirleri almak üzere bir araya geldik. 60 yıldır öldürdüğü bilinen tütün mamüllerinin reklamını 'nasıl yasaklayalım', sigara paketleri üzerindeki duyuruları ne kadar 'büyütelim' diye ufak önlemleri kısıtlamak yerine tamamen tütünsüzlüğe gitmek hedefimizde var. Türkiye 2023 yılından itibaren tütünsüz, tütün mamüllerinin satılmadığı bir ülke olmayı hedeflemektedir. Sigarada katkı maddelerini kısıtlayan bir yönetmelik çıktı, ancak bu yetersiz kaldı. Yabancı bir firma ürettiği sigaraya 200 ayrı katkı maddesi konduğunu açıkça belirtti. Bu katkı maddeleri sigaranın daha cazip hale gelmesini, bağımlılığının artmasına neden olup bırakılmasını zorlaştırıyor. Bunların tamamen yasaklanması gerekmektedir."

Öte yandan Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Cildiye doktoru olan Nurhan Döner kongrede tütünle mücadele ve dumansız hava sahasıyla ilgili olarak şarkı seslendirdi. Uzman Doktor Nurhan Döner daha sonra 'Sarı gelin', 'Söyle' ve 'Kara sevda' şarkılarını söyleyerek kongreye renk kattı.