Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Koç Üniversitesi tarafından düzenlenen Türkiye Sosyal Politikalarını Tartışıyor konulu konferansa katıldı. Konferansa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan ile öğrenciler ve davetliler katıldı. Bakan Şahin konferansta konuşmak için kürsüye çıktığı sırada Halkevi üyesi olduğu öğrenilen kadınlar tarafından protesto edildi.


' KÜRTAJ HAKKIMIZ ENGELLENEMEZ ' YAZILI AFİŞ AÇTILAR


Bakan Şahin konuşmak için kürsüye çıktığı sırada katılımcılar arasında oturan ve Halkevi üyesi bir kadın ' Kürtaj Haktır Yasaklanamaz ' şeklinde bir bez afiş açtı. Bu sırada Bakan Şahin' e ellerindeki kağıdı göstererek ' Sadece sizden bir söz istiyoruz ' diye seslenen protestocu kadınların açtığı bez afişe Bakan Şahin'in korumaları müdahale etti. Protestocu grup, ellerindeki " Kürtaj yasası kürtaj hakkının gaspıdır. Kadınlar kürtaj hakkındaki kararı kendileri vermelidir. Kürtaj hakkını yasaklamak kadın düşmanlığıdır. Ben bu kadın düşmanlığına karşı kadınların yanında yer alacağıma ve yasanın çıkmasını önleyeceğime söz veriyorum " yazan kağıdı Bakan Şahin'e vermek istedi. Bu sırada Şahin'in koruması açılan bez afişi ellerinden aldı.Bu sırada kürsüde olan Bakan Şahin ise, ' Sizi dinleyeceğim. Bitsin toplantı beraber oturup konuşalım " dedi. Ancak protestocular ' Biz sizi sokakta ya da başka bir yerde göremiyoruz . Sizden bize söz vermenizi istiyoruz ' diye konuştu. Bakan Şahin ise, ' İstirham ediyorum. Şu an buradaki insanlar sosyal politikaları dinlemek için geldi " diye cevap verdi. Ancak grup, protestosuna devam etti. Bunun üzerine Bakan Şahin ise " Buyrun devam edin " dedi. Halkevci kadınların protestosu sırasında bu kez salondaki katılımcılar yaşanan durumu alkışlayarak protesto etti. Halkevci kadınlar Bakan Şahin'e ' Siz bir kere kürtajın yasaklanmasına karşıyım diyemediniz. Neden diyemediniz ? " diye sordu. Bakan Şahin ise, sessizce protestoyu dinledi.


" BU KÜRTAJ YASASI ÇIKARSA ÖLECEK KADINLARIN KATİLİ SİZSİNİZ "


Halkevci kadınların protestosunun devam ettiğini gören Bakan Şahin, bu kez konuşmasına devam etmek istedi. Ancak konumasına devam edemeyen Şahin bu kez " Toplumsal huzur ve barış birbirimizi dinlemekten geçiyor "dedi. Ancak protestolar yine devam etti. Bunun üzerine Şahin " İstirham ediyorum. Kendinizi oradan aldırmaya çalışıyorsunuz. Ben sizi aldırmayacağım. Ben sizi dinlemek istiyorum. Toplantıdan sonra sizinle konuşacağım " dedi. Bunun üzerine Halkevci kadınlar ise, ' Sizin en temel yaşam hakkımızı elimizden almaya hakkınız var mı ? " diye sordu. Bu sırada salonda bulunanlar Halkevci kadınları alkışlayarak protesto etti. Bunun üzerine Halkevci kadınlar " yılda 68 bin kadının öldürülmesinden siz sorumlusunuz. Siz katilsiniz. Eğer bu kürtaj yasası çıkarsa ölecek kadınların katili sizlersiniz " diye konuştu. Bu cümlelerin üzerine Bakan Şahin " Artık alalım. Siz bu hakkı kötüye kullanıyorsunuz " diye konuştu.


YERLERDE SÜRÜKLEYEREK DIŞARI ÇIKARDILAR


Bu sırada protestocu kadınların etrafından bekleyen korumalar da Halkevci kadınlara müdahale etti. Korumalar müdahale ettikleri bir kadını yerlerde sürükleyerek salondan dışarı çıkardı. Korumalar tarafından karga tulumba dışarı çıkarılan kadınlar salonun dışında da protestolarına devam etti. Korumaların dışındna üniversitenin özel güvenlik görevlilerinin de müdahale ettiği Halkevci kadınlar bir süre daha " Fatma Şahin bize söz versin " diye bağırdı. Ancak bu sırada Halkevi kadınlardan birinin bilgisayar odasına götürülmesi ve burada bekletilmesi diğer üç Halkevci kadının tepkisini çekti. Bunun üzerine bilgisayar odası önüne giden diğer protestocu kadınlar da korumalar tarafından odaya sokuldu. Bakanlık korumaları tarafından bir süre burada bekletilen protestocu gruba salondan dışarı çıkan bazı katılımcılar da alkışlarla destek verdi. Protestolar sırasında bu kez üniversiteye jandarma geldi. Jandarma Halkevci kadınların bekletildiği bilgisayar odasına girdi. Dışarıda bekleyen kalabalık ise " Jandarma dışarı " sloganı attı.


" ONUN TEMSİL ETTİĞİ SERMAYEYDİ; KADIN DÜŞMANLIĞIYDI "


Ardından protestocu grup, bina dışına çıkarıldı. Bu sırada ellerindeki kağıdı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e vermek isteyen protestocu Sultan Çit, " Kadınlara dair tel bir laf çıkmadı Fatma Şahin'in ağzından. Tayyip Erdoğan ve Fatma Şahin kadınları ne zaman ağızlarına alsalar, tazice tecavüze uğrayan kadınların sayısı artıyor. Bize söyledikleri yalan artık tükenmiştir. Artık bakanların lafına sözüne güvenmiyoruz. Onlara bir kağıt getirdik "diyerek Bakan Şahin' e vermek istedikleri kağıtta yazanları okudu. Ardından da " Fatma Şahin bunu imzala dedik. Eğer kadınların yanındaysan bu kağıdı imzalayacaksın dedik Ama yaptığı şeyi gördünüz. Alın arkadaşları dedi. Bugüne kadar tek temsil edemediği kesim Bakan Şahin'in kadınlardı. Onun temsil ettiği sermayeydi, kadın düşmanlığıydı. Nerede kadınları gördüyse, orada kadınları gözaltına aldırdı "şeklinde konuştu. Çit konuşmasının ardından arkadaşlarıyla gözaltına alınmak istendi. Bu sırada konferansa katılanlar jandarmanın çit ve arkadaşlarını gözaltına almasına karşı çıktı. Ancak yaşanan protesto sonrası kendilerin Hakevci kadınlar diyen dört kişi jandarma tarafından gözaltına alındı.


PÇK,TY (SB)