Akdeniz Belediyeler Birliği'nce düzenlenen 'Yeni Büyükşehir Yasası Bilgilendirme Toplantısı' Antalya'da yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak Ak Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ve MHP Muğla Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu üyesi Mehmet Erdoğan katıldı. Bilgilendirme toplantısında üç siyasi partinin temsilcisi ayrı ayrı kürsüye çıktı, yasayla ilgili kendilerine tanınan 90 dakikalık konuşma süresini kullandı. Konuşması biten salondan ayrılırken kürsüdeki siyasi parti temsilcisiyle birlikte salondaki dinleyici profili de değişti.

YEREL YÖNETİMLER REFORMU

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, bugün Büyükşehir Yasası olarak tartışılan konunun, hükümetin geçmişte adım adım hayata geçirdiği başarılı uygulamaları Türkiye'nin geneline yayacak şekilde hayata geçirmekten ibaret olduğunu söyledi.

İstanbul ve Kocaeli'nde daha önce uygulamaya alınan bütünleşik şehir uygulamasının ortaya koyduğu başarılı örnekleri yerinde göstermek için toplantılar tertip edeceklerini kaydeden Türel, “Yasada, başarılı örnekleri 27 vilayete daha yaymanın dışında bir düzenleme yoktur. Yasa, yerel yönetimler reformundan ibarettir" dedi.

Yasaya ilişkin federalizm eleştirilerine “Birazcık federalleşmenin ne olduğunu bilmek lazım" sözleriyle karşı çıkan Menderes Türel, muhalefetin bu iddiayı bilgi kirliliği yaratmak ve yarattıkları doğru işleri gölgelemek adına söylediğini savundu. Türel, “Yasanın içerisinde federalizme yönelik en ufak bir hüküm, devletin yeniden yapılanmasına yönelik, güvenliğe dayalı düzenleme bulamazsınız" diye konuştu.

Konuşmasında CHP'nin 2000 yılında hazırladığı 'Yerel Çözüm' broşüründen alıntı yapan  Türel, “2000 yılında hazırlanan broşürde bizim yaptıklarımızı söylemişler. Ne diyor, 'İl Meclisi oluşturacağız' diyor. 'İl Meclisi valinin vesayetinden çıkacak, özerk çalışacak' diyor. İl Meclisi diye ifade edilen Büyükşehir Belediye Meclisi. Bugünkü yapının aynısını tarif ediyor. 'Kırsal belediyelerin sınırları içinde yetkilerini ve gücünü aşan görevleri İl Meclisi yapacaktır' diyor. CHP bunu 12 sene önce söylemiş. Aklın yolu birdir. Biz farklı bir şey yapmıyoruz" şeklinde konuştu.

Hatta söz konusu broşürde yerel yönetimler hakkında daha ileri adımların atılmasının öngörüldüğünü belirten AK Parti Genel Başkanı Yardımcısı Menderes Türel, “Ama şimdi Sayın Deniz Baykal 'Çok da yanlış söyleyiş' diyorlarsa ben ona bir şey söyleyemem" diye konuştu:

YEREL DEMOKRASİNİN VEDASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Çankaya'da Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını bekleyen yeni büyükşehir yasasının, iktidarın iddialarının aksine, hizmet etkinliğinin sağlanmasında daha iyi sonuç yaratamayacağını ve Türkiye'de bölgeler arası eşitsizliği arttıracağını, yoksulu daha yoksul zenginin daha zengin yapacağını savundu. Partisinin, yerel yönetimlerin güçlendirilmesinden, yerel halkın isteklerinin belediyesi tarafından karşılanmasından yana olduğunu kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, fakat yasanın Türkiye'nin bölünme işine hizmet edici bir içerik taşıdığını iddia etti.

Yasanın yerel demokrasiyi güçlendiremeyeceğini savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, “29 kentte İl Özel İdareleri kapatılıyor. Bunun yerine kurulması öngörülen Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi Başkanlığı yerel demokrasi adına bir talihsizliktir. Valinin o ilin yatırımlarını izleme gücüne sahip olması belediye başkanlarının görev ve yetki alanına daha yüksek vitesten müdahale anlamına gelir" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın, yasanın uygulanmasının Antalya ve Mardin'de aynı sonuçları doğurmayacağını belirterek mecliste 'Bu yasa bizim için mahsurludur' diyen çok sayıda AK Partili milletvekili tanıdığını söyledi. Meclis'teki eski valilerin büyük çoğunluğunun da bu görüşü paylaştığını belirten Gökhan Günaydın, “Bu mahsurları biz görüyoruz da onlar görmüyor mu? Ama mesele gelip 19 Mayıs hareketlerine bağlanıyor. 19 Mayıs hareketlerini yapmayan trenden inmekle tehdit ediliyor ve onlar da o trende kalmak istiyor" dedi.

'YASANIN YÜKÜ 4 MİLYAR TL'

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, tasarının bütçeye 4 milyar TL ek yük getireceğini savundu. Partisinin yerel yönetimlerin güçlendirilmesine ve kaynak aktarılması ve 13 ilin büyükşehir belediyesi statüsüne getirilmesine karşı olmadığını belirten Erdoğan, “Biz il sınırlarını kapsayan büyükşehir belediyelerine ve köylerin kapatılmasına, belde belediyelerini kapatılmasına karşıyız" dedi.

İktidarın yasayla Türkiye'nin bin yıllara dayanan devlet tecrübesinin ortadan kaldırmayı hedeflediğini iddia eden Mehmet Erdoğan, “Ortadan kaldırılan köyler kasabalar değil ortadan kaldırılan bizim devlet yönetimindeki birikimimizdir. Türkiye fikri ve fiziki ayrışma tuzağına hükümet eliyle sürüklenmektedir, Biz buna karşıyız. Bu düzenleme Türk milletinin birliğini bozmaya çalışan ülkemizi şehir devletlerine bölmeye çalışan iç ve dış mihrakların talebidir" diye konuştu.

Yasanın, 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir özlemi' olarak ifade ettiği başkanlık sisteminin bir unsuru olarak ortaya çıktığını savunan Erdoğan, “Bu kanunla sadece Başbakan Erdoğan istiyor ve hayallerini süslüyor diye başkanlık sistemine hep birlikte koşmaktayız" dedi.



EB(SU/ESM)