Doç. Dr. Ferdi Tanır, dünyada her yıl 7 milyon çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Doç. Dr. Tanır, "Ülkemizde 980 bin çocuk işçi var ve bunların 630 bini ağır işlerde çalışıyor. Çocuk çalışanlar daha çok yaralanıyor, hastalanıyor, psikolojisi bozuluyor. Kötü ortamlardan en çok çocuklar olumsuz etkileniyor. Çocuk işçiliğini önlemenin önemli bir yolu, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak, ama bu süreyi 4+4+4 şeklinde değil, kesintisiz uygulamak gerekiyor" dedi.

'YASAK AMA ÇALIŞAN ÇOCUKLAR VAR'

Doç. Dr. Tanır, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) dünyada çocuk işçiliğinin sona erdirilmesine yönelik programının 1992'de, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 6 ülkede başlatıldığına dikkat çekti. Doç. Dr. Tanır, "ILO'nun dünyada çocuk işçiliğinin en kötü koşullarının ortadan kaldırılması için acil eylem planına Türkiye'de taraf oldu ve 15 yaşından küçüklerin çalışması yasaklandı. Ancak hala Türkiye'de özellikle tarımda, küçük ve orta boy sanayi işletmeleri ile sokakta çalışan çocuklar var" diye konuştu.

KESİNTİSİZ EĞİTİM ÖNERİSİ

Doç. Dr. Tanır, çocuk işçiliği ile mücadelede 12 yıl kesintisiz zorunlu eğitimin çok önem taşıdığını belirtti. Doç. Dr. Ferdi Tanır, şunları söyledi:

"Türkiye'de 8 yıllık zorunlu eğitim çocuk işçi sayısını azalttı. ILO sözleşmelerinin ardından yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 700 bin olan çocuk işçi sayısının 980 binlere düştüğünü görüyoruz. Bu dikkate alınmalı ve 12 yıllık eğitim kesintisiz olmalı. Çocukların arasında, mevsimlik tarım işçisi olan, sokakta mendil satan, sanayi sitelerinde çalışanlar da var. Çocuklar fiziksel sağlık sorunlarının yanı sıra ruhsal sağlık sorunlarıyla da karşılaşıyor. Çocuklar yetişkinlere oranla daha kolay hasta olurlar. Erişkinler için bile pek çok risk taşıyan iş yerlerine çocukları sokarsak geleceğimizi tehlikeye sokuyoruz. Uluslararası sözleşmelere göre çocukların eğitim, barınma, sağlık ve yaşam gibi çok temel hakları var. Çalıştırılan çocukların bu hakları elinden alınmış oluyor. Çocuklar emek sömürüsüne kurban gidiyor. Bunun önüne geçilmeli."