Müşteri getirene 1000 Euro vermişler
    
Almanya’nın Heusenstamm Kasabası’nda kurdukları PIM Gold şirketi ile 1 gramdan 1 kiloya kadar külçe altın satan PIM Gold und Scheidenanstalt GmbH’nın, olmayan altınları satıp topladığı parayı Türkiye’ye kaçırdığı belirtiliyor. Paraların yarısı Almanlar’a, yarısı da Türkler’e ait. Paralarını yatıran mağdurların elinde şimdi altın yerine bir parça kağıt var.  

2017 yılında ilk baskın yapılan PIM Gold’ün, parayı Türkiye’ye kaçırdığı belirlenen ilk elemanları tutuklandı. Şimdi de, „İstanbul Borsası’na koteyiz“ diyen PIM Altın ve Kıymetli Maden Kurumu Lti. Şti.‘nin (PIM Gold und Scheideanstalt GmbH- Premium Gold Deutschland GmbH) sahibi Mesut P. (48) gözaltında. Gerekçe olarak da, zanlının Türkiye'ye kaçma riski gösterildi. 

Bu arada, şirketle ilgili olumsuz haberler ve bazı avukatların bilgi verdiği internet siteleri, Mısır ve Vietnam'dan yapılan hacker saldırıları ile "hack"lenmiş durumda. PIM Gold’un sahibinin, Frankfurt’un ünlü Marriott Oteli’nde 300 kişiyle başlangıç yaptığı ve üç gün aracılara sistemi anlattığı öğrenildi. İstanbul Borsası’nın ise PIM Gold’ün tahtasını kapatıp kapatmadığı bilinmiyor.


TİTAN BENZERİ YAPILANMA

Türkler ve Almanlar’a yaklaşık 2 ton altın satan bu şirketin ve soruşturulan diğer Türk şirketi Bonus.Gold‘ün kullandığı yöntem ise yavaş yavaş netleşmeye başladı. Sistemin, yüksek kar payı vaad eden Yeşil Sermaye holdingleri ve TİTAN ile benzerliği dikkat çekti.
1)    Önce gazete, televizyon, dergiler ve sosyal medya aracılığıyla Türkiye’de yaptırılan 1 gramdan 1 kilo’ya kadar külçe altınların reklamlar için hazırlıklar yapıldı. Bilgisayar sistemi kuruldu. Ardından, „Türkiye’de İstanbul borsasına koteyiz. En güvenli yatırım aracı, altın“ diye reklamlar başladı.
2)     Ardından bu altınları satacak ekipler oluşturuldu. Frankfurt’taki lüks otellerde seminerler yapıldı ve 300 kadar aracı bulundu. Bunlar lüks içinde ağırlandı.
3)     Bu aracılar, getirdikleri müşteri başına prim almaya başladılar ve ilk olarak kendi çevrelerindekileri topladılar. Her gelen de, çevresindekini çekti. Böylece, ilk sisteme giren daha çok, alttakiler daha az da olsa, getirdikleri kişi başına prim aldı.
4)     Türkiye’de üretilen altınlar, süper lüks vitrinler ve ağzı iyi laf yapan pazarlamacı tiplerle yüzde 30 pahalı satıldı. Ayrıca, „Bu altınları eve götürüp nasıl koruyacaksınız? Kasamızda dursun faiz verelim“ denildi. İnsanlar da, paraları verdi, altın yerine birer sertifika alıp eve gitti.
5)     Böylece yaklaşık 2.2 ton altın satılmış oldu. Ancak kasalarda sadece 155 kilo altın vardı. Yani olmayan altınlar satıldı. Kasadaki altınların bir kısmının da sahte olduğundan şüpheleniliyor.
6)     Altın biriktirdiğini sananlar ayrıca aydı 50 Euro’ya „Altın üye“ yapıldı. Her ay 50 Euro’ları kesildi ve böylece sadece PIM Gold’de yaklaşık 68 milyon Euro birikti. Bu para da, aracılar aracılığıyla Türkiye’ye aktarıldı.
7)     Satılan ürünlerinin bir kısmının „sahte online shop“lar aracılığıyla pazarlandığı anlaşıldı. Şimdi Heusenstamm’daki kasalarda kalan altının 10 bine yaklaşan mağdurun sadece 100’ünün alacağını karşılayacağı sanılıyor. Paralar da kaybedildiği için, bu kişiler parasını nasıl kurtaracağını bilmiyor.
MAHKEME İSMİNİ YASAKLADI
PIM Gold’ün, bazı işlemlerinin 2018’de sınırlandığı buna rağmen faaliyetine devam ettiği öğrenildi. Alman, BDDK’sı sayılan BaFIN, bu şirketin „değerli maden kurumu- Scheidunsanstalt“ ismini kullanamayacağını duyurdu. Frankfurt Mahkemesi de, bu ismin kullanılmasını yasakladı. Ancak değişen bir şey olmadı.
SAVCILIK NEYİ SORUŞTURUYOR
Olayı soruşturan Darmstadt ve Giessen Savcılıkları, şimdi hem PIM Gold, hem de Bonus.Gold’u soruşturuyor. İki firmanın sattığı altın miktarı 2.2 tonu aşıyor ve sadece 155 kilo altına ulaşılabildi. Yanı yaklaşık 2.1 ton olmayan altın satılmış durumda. Savcılık, şimdi hem nitelikli dolandırıcılık, hem kara para aklama, hem vergi kaçakçılığı ve hem de iflas erteleme gibi suçları soruşturuyor. Bu sürecin sonucunda bu şirkete aracı olanların bazıları ile PIM Gold’ün iflasını verebileceği belirtiliyor. Ayrıca, bu durumları bilerek işlem yapıp müşteri getirmiş olan aracılar da soruşturuluyor.
 
„RİSK VAR DİYE SÖYLEDİK ONLARA“
Bu aralar PIM Gold’ün Heusenstamm’daki merkezinde ağızları bıçak açmıyor. Gelen telefonlara, bunun geçici bir soruşturma olduğu belirtiliyor ve bazı aracılar, zamanında gerekli uyarıları yaptıklarını savunuyor. Çünkü, PIM Gold’ün sertifikalarında küçük harflerle „Değerli madenler yüksek kazanç getirir. Ancak müşteri kayıp riskini de göze almalıdır, bu PIM yatırımcıları için de geçerlidir“ yazıyor.