Aday şehirlerin hükümetlerinden aldıkları garanti mektupları ile adaylık dosyalarını, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) teslim etmelerine 1 gün kala (15 Şubat), Roma'dan sürpriz bir açıklama geldi. İtalya Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Petrucci, Roma Olimpiyatları Organizasyon Komitesi Başkanı Mario Pescante ve Roma Belediye Başkanı Gianni Alemanno, garanti mektubu almak üzere Başbakan Mario Monti'nin kapısını çaldı. Günlerdir ülkede Roma'nın aday olamayacağı beklentisi boş çıkmadı. Başbakan Monti, ekonomik nedenlerden dolayı güven mektubunu onaylamadı.

Mario Monti'nin, mali değerlendirmeleri ve getireceği avantajları titizlikle incelediği ve bu büyük projenin bütçe açısından riskler içerdiğini düşündüğü iddiası, İtalyan basınında daha önce yer almıştı.

MONTİ: "RİSKE ATAMAZDIK"

Buluşma sonrası ortak düzenlenen basın toplantısında konuşan Başbakan Monti, yarıştan çekilme nedenlerini, "Bu hükümet, acil bir durumdan dolayı göreve getirildi. İtalyan halkının çoğundan büyük fedakarlıklar istemek zorunda kaldık. Bu durumda onlardan beklediğimiz fedakarlığı riske atamazdık" dedi. Hükümetin bu görevi yüklenmeyi hissetmediğini söyleyen Monti, "Acı bir karar ama bu büyük bir iş ve İtalya ekonomisine ağır gelebilir" diye konuştu.

Monti, "Biz zor bir durumdan kurtulmayı başardık ama piyasadaki karmaşa başka türlü bir karar almamıza izin vermiyor" diye ekledi.

Mario Pescante ise İtalya'nın çok büyük bir fırsatı kaçırdığını söyleyerek, "Projemiz gayet ölçülüydü. Büyük bir sıkıntı yaşanırken bu kararı kabul etmemiz gerekir" dedi.

Roma'nın çekilmesiyle adaylık yarışında, İstanbul, Madrid, Tokyo, Bakü ve Doha kalmış oldu. 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapacak olan şehir, 7 Eylül 2013'te Buenos Aires'te açıklanacak.

Aralarında, Francesco Totti, Gianluigi Buffon gibi futbolcuların da bulunduğu 60 kadar İtalyan sporcu, Başbakan Monti'ye mektup yazarak, oyunlara katılım için onay vermesini istemişti.


eç (os) fg