Yağlı güreşlerin yapıldığı er meydanına söyledikleri manilerle renk katan ve Kırkpınar’ın vazgeçilmez unsurlarından biri olan cazgırlar bu yıl da meydana çıkma heyecanı içinde. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde 49’uncu yılını dolduran baş cazgır Şükrü Kayabaş, önümüzdeki yıl yapacağı jübile ile er meydanına veda edeceğini ifade ederek, “Bu sene Er Meydanı’nda 49’uncu yılım. 1963 yılında genç cazgır olarak burada göreve başladım. Ustam Balıkesirli Mustafa, 1982 yılın rahatsızlığı nedeniyle Kırkpınar’a gelemedi. O zamandan bu yana da Tarihi Kırkpınar’a baş cazgırlık yapıyorum" diye konuştu.

JÜBİLE YAPIP, SİYASETE GİRECEK

50’nci yılının altın yıl olmasını istediğini belirten Şükrü Kayabaş, "Seneye Tarihi Kırkpınar Er Meydanı’nda futbolcuları kıskandıracak bir jübileyle baş cazgırlığa veda edeceğim. Ondan sonra 2014 yılında doğduğum beldeye belediye başkanlığı için adaylığımı koyarak hizmetlerime devam etmek istiyorum. Kırkpınar’da altın kemer alan baş pehlivanları takdim etmenin mutluluğunu yaşıyorum. 39 ağalık ihalesini yaptım. Alper Yazoğlu 3 yıl, Hüseyin Şahin 4 yıl, şu andaki ağa Seyfettin Selim son 4 yıldır görevi sürdürüyor. Allah izin verirse seneye veda etmek istiyorum” dedi.

BAŞ CAZGIRLIĞI ÇIRAĞINA BIRAKACAK

Bu seneki Kırkpınar güreşlerinde 9 kişinin cazgır olarak görev yapacağını anlatan Kayabaş, şöyle devam etti:

“Benden sonra yıllardır yardımcılığımı yapan ‘Pele’ lakaplı Mehmet ve Samsun’dan Kasım var. Geçen yıl bir gıda zehirlenmesi olmuştu bu yüzden başpehlivanları ben çayıra salamamıştım ve çok üzülmüştüm. Pele Mehmet takdim etti. Unutamadığımız anlar çok oldu Er Meydanı’nda. Bundan sonra yanımda 30 yıldır çırak olan Pele Mehmet’e bu görevi bırakacağız. Cazgır; pehlivanları, memleketlerini isimlerini, onların oyunlarını çok iyi bilen kişidir. Pehlivanları öven kişidir. Halk arasında çok konuşan insanlara cazgır diyorlar ama öyle değil tabii ki”

30 YILDIR ÇIRAKLIK YAPIYOR

Kırkpınar baş cazgırı Şükrü Kayabaş’ın yanında yer alan Pele lakaplı Mehmet Tuna ise 30 yıldır çırak olarak görev yaptığını söyledi. Baş cazgır Şükrü Kayabaş ile 40 yıllık arkadaşlıkları olduğunu anlatan Tuna, “30 yıllık çıraklık sabır demektir. Bu alicenaplık ve alçak gönüllülüktür. Şükrü ağabeyi her zaman bir ağabey olarak gördüm. 30 yıldır Kırkpınar’da beraberiz ama 40 yıldır da dışarıda beraberiz, hiç birbirimizi kırmadık. Ağabey kardeş Kırkpınar güreşlerini bu günlere getirdik. Bundan sonra da Allah’ın izniyle tamamlarız” diye konuştu.



EÖ(LK/AK)