Avrupa'nın en prestijli şampiyonalarından biri olan Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası Gaziantep'te başladı. 01-19 Mart 2012 arasında gerçekleştirilecek olan 2012 Avrupa Bireysel Şampiyonası, Avrupa Kadınlar Hızlı Satranç ve Yıldırım Şampiyonaları'nın açılışı Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı açılışta yaptığı konuşmada şampiyonanın Valilik ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının desteğiyle organize edildiğini, organizasyon kapsamında Avrupa Hızlı Satranç ve Avrupa Yıldırım şampiyonalarının da gerçekleştirileceğini ve organizasyon süresince 3 Avrupa şampiyonu belirleneceğini söyledi.

Dünyanın en güçlü federasyonlarından biri olduklarına dikkat çeken Yazıcı, "Ülkemizin turizm altyapısını kullanarak çok sayıda organizasyona ev sahipliği yapıyoruz. Sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de değil, ülkemizin her köşesinin mükemmel kültürel, tarihi ve turizm altyapısına sahip olduğunu bilerek, farklı şehirlerinde de Avrupa ve dünya şampiyonaları organize ediyoruz" dedi.

TOPLAM ÖDÜL 150 BİN EURO

2012 Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası'nın 25 ülkeden 105 sporcunun katıldığı bir organizasyon olduğunu, şampiyonanın dünya satranç tarihindeki en büyük ödüllü turnuvalardan biri olacağını kaydeden Yazıcı, "Satrançta kadın, erkek ayrımı yok. Genel klasman, kadınların ve erkeklerin birlikte yarıştığı, ayrıca pozitif ayrımcılık yapıldığı için kadınlar klasmanı var. Hemen bu organizasyonun arkasından Avrupa şampiyonası Bulgaristan'da başlayacak. Gaziantep'te bu organizasyona gelen sporcuları kendilerine örnek alarak yetişecek kadın sporcular olacağına inanıyoruz. Organizasyona katılan çok sayıda dünya şampiyonu, Avrupa şampiyonu var. Çok çetin bir turnuva olacak. Satranç dışardan görüldüğü gibi kolay bir spor değil. 3 turnuvanın toplam ödülü, Avrupa Satranç Birliği payıyla birlikte 150 bin Euro. 2012 Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası'nın birincilik ödülü ise 20 bin 500 Euro. Bu organizasyonda dereceye giren belirli sayıda sporcu dünya şampiyonasına katılma hakkı kazanacak" diye konuştu. Ali Nihat Yazıcı, yetenekli Türk kızlarını, diğer başarılı sporcular gibi satranca kazandırmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu yıl Dünya Satranç Olimpiyatları 40'ıncı Satranç Olimpiyatları'nın İstanbul'da, 27 Ağustos-10 Eylül tarihlerinde yapılacağını, 180 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 sporcunun 15 gün Türkiye 'de olacağını anlatan Yazıcı, Gaziantep'te yapılan şampiyonaya desteklerinden dolayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Gaziantep'teki yetkililere teşekkür etti.

Avrupa Satranç Birliği Genel Sekreteri Sava Stoisavljevic ise turnuvada çok güzel başarılara şahit olunacağına ve yeni satranç dehalarını keşfedeceklerine inandıklarını belirterek, "Türkiye Satranç Federasyonu'nun çok daha güzel ve büyük organizasyonlar yapmasını ümit ediyoruz. Gaziantep'in sadece baklavayla değil, satrançla da anılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Nihat Kaynar ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Güzelbey de, şampiyonaya ev sahipliği yapmaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirdi. Yapılan konuşmaların ardından şampiyonanın açılışı gerçekleştirildi.

KAYISAYI YARIŞTILAR

13 gün sürecek olan Avrupa Bireysel Kadınlar Satranç Şampiyonası'nın ilk gününde sporcular kıyasıya yarıştı. Rakiplerine karşı oldukça dikkatli hamle yapan sporcular, satranç taşlarını yerinden oynatmadan önce dakikalarca düşündü. Bazı sporcular konsantre olmakta güçlük çekince salonu gezmesi dikkat çekti.



ZG (SÜ/RT)