Bir dönem Galatasaray ile Milli Takım'ın en önemli oyuncularından olan, Spor Emek-Sen Kurucu Başkanı ve Amatör Sporcular Derneği kurucusu Metin Kurt, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle Samatya Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Kurt, kalp yetmezliği nedeniyle bugün saat 11:00 sularında 64 yaşında hayata gözlerini yumdu.

 "Ne sağcıyız ne solcu" demedi TKP’den aday oldu
“Ne sağcıyız ne solcu, futbolcuyuz futbolcu” deyişinin, sağın spor siyasetini gizlemek için uydurduğu ve piyasaya sürdüğü kuyruklu bir burjuva yalanı olduğunu söyleyen Kurt, "Gerçekte siyaset, sporun babaevidir" diyerek 12 Haziran seçimlerinde TKP’den milletvekili adayı oldu.

GALATASARAY'DAN AÇIKLAMA

Galatasaray Kulübü'nden yapılan açıklamada, sarı-kırmızılı ekibin unutulmaz oyuncularından Metin Kurt'un geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybettiğinin büyük bir üzüntüyle öğrenildiği belirtilirken, “Galatasaray'da 1970 ile 1976 yılları arasında forma giyen Metin Kurt, Brian Birch yönetiminde 1970 ile 1973 yılları arasında kazanılan üç şampiyonlukta en önemli pay sahiplerindendi. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve Türk spor camiasına başsağlığı dileriz” denildi.

 

10 BİN LİRA ÖDENMEYİNCE GREV YAPTI

Türk futbol tarihinde ilk 'sporcu grevini' yapan Kurt, 1976’da Galatasaray’dayken Türkiye Kupası finalini oynamaya hak kazanınca vaat edilen 10 bin lira primin ödenmemesi üzerine greve gitmişti. 'Antrenmana katılmama' şeklinde uygulanan greve, ünlü futbolcular Yasin, Gökmen, Büyük Mehmet de katılmıştı.

 

SPOR EMEK-SEN'İ KURDU

12 Eylül darbesinin ardından kesintiye uğrayan spordaki örgütlenmeyi yeniden canlandırmak isteyen Metin Kurt, 2010 yılında Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası'nı (Spor Emek-Sen) kurmuştu.

 

"Hiçbir şut emekçi kalesine girmeyecek. Önce, sporda ter dökenler kazanacak" sloganıyla yola çıkan Metin Kurt, futbolcu haklarının yasal olarak korunması için birçok çalışma yapmıştı.

 

Siyasi kimliğiyle de ön plana çıkan Kurt, 2011 genel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi'nin İstanbul milletvekili adayı olmuştu.

 LAKABI "ÇİZGİ"

Galatasaray'da oynadığı dönemde zamanın teknik direktörü Brian Birch'in Metin Kurt'a çizgide görev vermesinin ardından efsane oyuncunun lakabı "Çizgi" olarak kalmıştı.

 

Metin Kurt ise "Çizgi" lakabının kendisine verilmesiyle ilgili bir anısını şöyle anlatıyordu; "Bunu bana sıkça soruyorlardı. En sonunda ben de bir gün dedim ki, 'Bak arkadaş, ben halkçı bir adam değil miyim? Sahada halka en yakın yer neresi? Çizgi! Başka bir yerde mi oynayacaktım?"

 

METİN KURT KİMDİR?

15 Mart 1948 doğumlu (64 yaşında) Metin Kurt, Galatasaray ve Milli Takımın eski futbolcusudur.

 

Galatasaray'da yıldızı parlamış ve döneminin en önemli sporcuları arasında yer almıştır. Futbol alanında ilk kez sendikal faaliyet başlattığı için spordan aforoz edilmiştir. Teknik direktörlük ve yayıncılığın ardından sendikacılık yapmıştır. Galatasaraylı eski futbolcu İsmail Kurt'un da kardeşidir.

 

Toplamda 37 kere Milli takıma çağrılmış olup 26 Kere A Milli, 9 kere 21 yaş altı, 2 kere de 18 yaş altı Milli Takım forması giydi. 1969 yılında RCD Kupası kazanan ekip içinde yer almıştır.

 

Futbolu bırakmasının ardından aralarında Eyüpspor ve Dikilitaş kulüplerinin de bulunduğu çeşitli takımları çalıştırmıştır.

 

FENERBAHÇE'DEN MESAJ

Fenerbahçe Kulübü, Galatasaraylı eski futbolcu Metin Kurt'un vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, Galatasaray ve Türk futbolunun unutulmaz oyuncularından Metin Kurt'un ölümünden duyulan üzüntü dile getirilerek, “Merhuma Tanrı'dan rahmet, ailesine, sevenlerine, Türk spor camiasına ve Galatasaray Spor Kulübü'ne başsağlığı dileriz” denildi. (Hürriyet)

...............................................................................................................................................................................

Devrimci spor emekçisi Metin Kurt yaşamını yitirdi!O, mücadeleci bir futbolcuydu…
15 Mart 1948 yılında İstanbul’da doğdu Metin Kurt. Küçüklüğünden itibaren hep peşinde koştuğu meşin yuvarlak onu 1966 yılında ilk “profesyonel” transferi Altay’a taşıdı.

Kurt’un futbolun endüstriyel haline karşı ilk savaşımı daha bu zamanlar filizlenirken, Altay’ın ardından önce PTT’ye daha sonra ise yıldızlaşacağı Galatasaray’a geldi. İngiliz teknik direktör Brian Birch yönetiminde şampiyonluklar yaşayan ve takımın değişmez yıldızı olan Metin Kurt, buradaki performansının ardından Milli Takım’da da oynamaya başladı.



Buraya kadar milli takım ve Galatasaray için her şey iyi giderken, emek sömürüsüne karşı “Futbolcu sendikası” fikrini ortaya atan Kurt takımdan "aforoz" edildi. Spor emekçileri için sendikal mücadeleye başlayan Kurt, bu mücadelesinde önceleri birçok kesimden destek alsa da basın birden kulüp talimatıyla Kurt'a sırtını döndü ancak o her şeye rağmen mücadelesini sürdürdü.

Bir milli maç öncesinde tüm takım arkadaşlarının imzaladığı bir bildiriyle basının tutumunu kınayan bir bildiri hazırlayan Kurt, daha sonra Galatasaray’da uzaklaştırıldı.

Futbol oyun olarak güzel, borsada kirli ve çirkin” diyen Kurt, lakabı olan Çizgi Metin’i ise şöyle açıklıyor bir röportajda:

"Halka en yakın yer neresi? Çizgi. Ben de çizgide beklerdim. Antrenör ve idarecilerin olduğu tarafta oynamayı sevmiyorum. Kapalının önünde oynamamak için bir devre sağ açık, bir devre de sol açık oynardım.
"



"Artık hiçbir şut emekçi kalesine girmeyecek"
Endüstriyel futbola karşı sporcu emeği ve hakkı için mücadelesini hiç pes etmeden sürdüren Kurt, bu kez 2010 yılında başkanı olduğu Spor Emek-Sen’in kuruluşunu ilan etmiş ve şu sözleri dile getirmişti:

"Türkiye’de spor denince akla futbol; futbol denince de akla parmakla sayılabilecek sayıda elit futbolcu gelmektedir. Sermayenin uydurduğu bu sahte ortamda sporcuların örgütlenmesi ise gereksiz görülmektedir. Oysa trilyonlar kazanan elit futbolcularla, spor emekçilerinin genelini özleştirmek, sermayenin sınıf çıkarları gereği ortaya koyduğu bilinçli bir propagandadır. Bu durum spor ve sporcu gerçeğini yansıtmamaktadır.

Sporcuların gerçek durumundan yola çıkan ve emeğin öncelikli değer anlayışını benimsemiş, şimdilik bir avuç spor emekçisi sistemden kaynaklanan ve yüz binlerce spor emekçisini içine alan spordaki sömürüye son vermek amacıyla Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası (Spor Emek-Sen)’ni kurmuşlardır.

YARIN UĞURLANACAK

Devrimci Spor Emekçileri Sendikası, tüm spor emekçilerini, devrimcileri, Metin Kurt’un sevenlerini ve taraftarları yarın düzenlenecek cenaze ve anma töreninde, devrimci bir uğurlama için yer almaya çağırdı. Metin Kurt’un cenazesi, ikindi namazını takiben Ataşehir Mimar Sinan Camii’nde kılınacak cenaze namazıyla kaldırılacak.