EURO 2020 kapısını 2013'teki başarılı ev sahipliği aralar
Türkiye'nin 2013'te ev sahipliğini üstleneceği FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın hazırlıkları, İsviçre'nin Zürih kentinde masaya yatırıldı. Ülkemizin 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na adaylığına atıfta bulunan FIFA Başkanı Sepp Blatter, başarılı organizasyonun birçok kapıyı aralayacağını söyledi. Blatter, Türk futbolunu da övdü.

-Türkiye'nin, 21 Haziran-13 Temmuz 2013 tarihleri arasında 24 ülkenin katılımıyla düzenleyeceği FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası zirvesi, İsviçre'nin Zürih kentinde gerçekleştirildi. Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin Genel Merkezi'ndeki toplantının ev sahibi, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke idi. Türkiye'nin organizasyonu en iyi şekilde yapacağından emin olduğunu vurgulayan Sepp Blatter, "Bu kupa, Türkiye'nin 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı için iyi bir prova." dedi.

Ziyarette UEFA 1. Başkan Vekili Şenes Erzik, Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, maçların oynanacağı Antalya, Bursa, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Rize ve Trabzon kentlerinin vali ve belediye başkanları, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, TFF Yönetim Kurulu üyeleri, TFF Genel Sekreteri Prof. Dr. Emre Alkin ile FIFA ve TFF yetkilileri katıldı. Yol haritası, sunumlar eşliğinde katılımcılarla paylaşıldı. Ardından deklarasyon anlaşması imzalandı. FIFA Başkanı Sepp Blatter, buradaki konuşmasında birlikte güven içinde çalışacaklarını, bunun da başarıyı getireceğini söyledi. Siyaset konuşmadıklarını, insanları futbol sayesinde buluşturduklarını aktaran Blatter, "Dünyanın zorlu bir bölgesindesiniz ve futbolun sosyal ve kültürel, barışçıl yönü sizi daha iyi yerlere getirecek." ifadelerini kullandı.

20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın, en eski kupalardan biri olduğuna ve oyun kalitesi olarak Dünya Kupası'nın hemen ardından geldiğine dikkati çeken Blatter, turnuvanın pek çok gencin vitrine çıkması açısından önemli olduğunu belirtti. Geçmişe atıfta bulunan Blatter, bugün isim yapmış birçok futbolcunun kendini bu kupalarda gösterme imkânı bulduğunu dile getirdi. Blatter, bu yıldızlar arasında Trezeguet, Messi, Kaka, Van Basten, Robben, Luis Figo, Casillas, Iniesta, Piquet, Raul'un yanı sıra eski millî futbolcumuz Emre Aşık'ı da saydı. FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'nin beyanatları da Blatter'in görüşleriyle örtüştü: "Çok organizasyon yapıyoruz ama Dünya Kupası'ndan hemen sonra bu kupa geliyor."

Türkiye'nin, Dünya Kupası ayarında bir şölen için çaba içerisinde olacağını vurgulayan FIFA İcra Kurulu üyesi Şenes Erzik ise, "Türkiye, ev sahipliğinde çok başarılı olacak. Bu organizasyonun gelecekteki adaylıklarımız için de bir hazırlık olacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. Edindiği deneyimin, seyirci çokluğunun önemine ilişkin olduğuna işaret eden Erzik, "Stadyumları doldurmak lazım. Bu, geleceği görmek anlamıyla eşdeğer. O halde çok önemli unsur, seyirci." açıklamasını yaptı. Önemli bir adım attıklarını kaydeden TFF Başkanı Yıldırım Demirören de, "Türkiye birçok organizasyonu başarıyla tamamladı. Elbette buradaki başarımız, 2020 (Avrupa Futbol Şampiyonası ve Olimpiyatlara adaylık) için önemli bir adım ve önemli bir referans olacak." diye konuştu.