Din konusunda en etkili isimlerden biri olarak bilinen 72 yaşındaki Fethullah Gülen, son 14 yıldır ABD'de yaşıyor. Gülen'in sağlık problemleri arasında diyabet sorunu olduğu ve dizlerindeki sinirlerle ilgili sorunlar yaşadığı, bir de bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğu biliniyor.



"LİDER ÖLÜRSE CEMAAT DE BİTER"

Bu konuda farklı görüşte olan isimler  var. Bunlardan biri Fethullah Gülen hayranı olan fakat Cemaat'e uzak duran Hakan Yavuz.  Gülen Cemaati üzerine bir kitap yazan Hakan Yavuz, liderin ölümüyle birlikte cemaatin de öleceği görüşünde. Yavuz "Ancak bunun etkisiyle yeni bir Müslüman hareketi ortaya çıkacak" diyor. Yavuz bu görüşünü desteklemek için de Gülen hareketinin geçirdiği evrimleri işaret ediyor.

1960'da Nur Cemaati'nin lideri Said Nursi'nin ölümünün ardından bazı kesimlerin Gülen Cemaati'ne yönelmiş olmasını tezine örnek gösteriyor.


"ÖLÜMÜ, PROJELERİ AKSATMAZ"


Bir başka değerlendirme ise şöyle,

Gülen Cemaati'ne yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Başkanı Mustafa Yeşil, yaklaşık bir ay önce Gülen'i ABD'de ziyaret eden bir isim. Eurasia.net internet sitesine konuşan Yeşil, Gülen'in sağlık durumuyla ilgili olarak "En ufak bir hastalık bile onun üzerinde büyük bir etki yaratabilir" diyor. Fethullah Gülen'in ara sıra dışarı çıktığını anlatan Yeşil, bu hava değişikliğinin bile Gülen'n bağışıklık sistemine zarar verebileceğini anlatıyor.

Ancak Yeşil'e göre Gülen'in mevcut sağlık durumu ve hatta ölümü bile Cemaat üzerinde büyük bir darbe yaratmaz. Mustafa Yeşil, sınırları çoktan Türkiye'yi aşmış olan Gülen Cemaati için "Hiç kuşkusuz ölümü olumsuz bir etki yaratacaktır ancak bu, mevcut projeleri aksatmaz" diyor.

Mustafa Yeşil, Fethullah Gülen'in yerine bir halef belirlenmediğini söylüyor ancak Gülen'in öğretilerini içselleştirmiş kişilerin Cemaat'e önderlik edebileceğini söylüyor. Yeşil, Gülen'den sonra olası bir liderin çıkabileceği kurumlar olarak TUSKON'u veya Gazeteciler ve yazarlar Vakfı'nı işaret ediyor.

"CEMAAT YETERİNCE OLGUN"

ABD'deki Rethink isimli enstitünün başındaki Fevzi Bilgin de Mustafa Yeşil'le aynı fikirde. Bilgin, artık Cemaat içinde üçüncü nesilin yetiştiğini söylüyor ve Cemaat'in Gülen'siz de hayatta kalabilecek olgnluğa eriştiğini savunuyor.

İlk Ekran