Almanya’da yaşayan Türklerin doktorlarda genellikle dil kaynaklı sıkıntı yaşadıklarını, obezite gibi bazı hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmadıklarını ve doğru doktorlara ulaşamadıklarını gözlemlediğini belirten Beuaty Akademi’nin Yöneticisi ve Eğitmeni Güler Parmak Caner, sağlık alanından geldiğini belirterek, vatandaşların obezite konusunda bilgi sahibi olmalarına katkı sağlamak için Dr. Özgür Demirtaş’la bu toplantıyı gerçekleştirdiğini söyledi.

AMELİYATLARDA ÇOK BAŞARILIYIZ

Dr. Özgür Demirtaş, obezitenin, karaciğer yağlanması, kalp, şeker, insülin direnci, kanser gibi pek çok hastalığa neden olan bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerken, günümüz şartları gereği, sağlıksız beslenme endüstriyel gıdalara yönelme, hareketsizlik, hormonal ve genetik faktörler gibi pek çok unsurun obeziteye yol açtığını ifade etti.

Obezite sorunu olanların tedavi ve gerekiyorsa ameliyat olması gerektiğini belirten Dr. Demirtaş, tedavi ve mide küçültme gibi ameliyat yöntemlerini şu şekilde anlattı:

„Obez hastalar için tüp mide ameliyatının yüz güldüren sonuçlar alıyoruz. Bu ameliyattan sonra hastaların yaşam kalitesi artıyor.Ameliyatın kapalı yöntemle midenin yüzde 75’inin özel sistemlerle çıkarılarak yapılıyor. Ameliyattan sonra hastada midenin yüzde 25’i kalıyor. Bu kalan mide hacmi bir su bardağı civarında. Hastalar bir su bardağı civarı besin tüketince doygunluk hissine ulaşıyorlar. Ayrıca midenin çıkarılan kısmında açlık hormonunu salgılayan kısımlarda çıkarıldığı için hasta ameliyattan sonra açlık hissetmiyor.”

Tüp mide ameliyatlarının kişilerde kilo kaybının yanı sıra yaşam kalitesini de arttırdığını belirten Op. Dr. Özgür Demirtaş, “ ameliyattan sonra hastalar giydiği kıyafetten, yaptıkları hobilere kadar bir değişim yaşamaktadır. Sosyal çevreleri değişmektedir. Psikolojik olarak kendilerini daha moralli hissetmekteler. Ayrıca kilo verdikleri için daha önce kullanılan şeker ve tansiyon ilaçlarını da bırakabilmektedirler. Kişinin eklem rahatsızlıkları düzeliyor.” dedi.

Son olarak Op. Dr. Demirtaş, “ ameliyattan sonra bazı hastalarımızda kilo kaybından dolayı da ciltte ve deride sarkma oluşabiliyor. Bu durumlarda da hastalarımızı estetik ve plastik cerrahi uzmanlarımıza yönlendirerek tedavilerini gerçekleştiriyoruz” şeklinde bilgi verdi. 

Metin ES / DUİSBURG