Cuma günü yayınlanan rapora göre, faillerin iadesi de Almanya'da yargılanması da hukuki olarak mümkün.

Alman hükümeti, uluslarası tutuklama emirlerine rağmen Sivas katliamı faillerini Türkiye'ye iade etmedi, Alman yargısı failleri cezalandırmamakta kararlı.

Helin Evrim Sommer'ın konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:

"Sivas katliamı firari sanıklarının suçlarının hukuki olarak Nuremberg Şartı'nın 6.maddesi (c) bendi uyarınca, insanlığa karşı suç çerçevesinde değerlendirilmesine bakılmaksızın, Almanya'da iltica taleplerinin reddedilmesi mümkün ve hukuki anlamda gerekli. Buna rağmen, Türkiye'de mahkum edilen Sivas katliamının firarı sanıklarının iltica, oturum ve vatandaşlık talepleri Alman makamları tarafından kabul edildi. Alman devletinin bu tutumu hiçbir gerekçe ile izah edilmez ve katliamın mağdurları ve yakınları açısından dayanılmaz bir durum teşkil ediyor.

Firari sanıkların Türkiye'ye iadesi hukuki boyutuyla, hem "Hükümlülerin Nakline Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi" kapsamında hem de "Avrupa Konseyinin Suçlularin İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi" kapsamında mümkün. Aynı şekilde, "Ceza Işlerinde Karşilikli Adli Yardım Avrupa Sözleşmesi" mevzuatlarina göre, Almanya Federal Cumhuriyeti, yurtdışında sabitleşen bir cezayı kendi makamlarınca uygulayabilir veya farklı bir cezayı icra edebilir.

Federal hükümetin, Almanya'da yaşayan Sivas katliamı faillerine ilişkin tutumu failleri ödüllendirirken mağdur yakınları ve ilgili kamuoyu için bir ceza niteliğindedir. Kaldı ki Faillerin yargılanıp mahkum edildiği dönemde, Türk yargısının hukuk devleti ilkelerine bağlılığı bugüne göre daha iyi durumdaydı. Haliyle Türkiye'de ki mahkeme kararlarına itiraz edecek bir durum yok ve kararlar Türkiye veya Almanya tarafından uygulanabilir. Buna göre, mahkum edilen Sivas katliamı faillerine siyasi iltica veya oturma iznin verilmesi, Alman iltica makamları tarafından verilmiş yanlış bir karardır ve bu tür katliam girişimlerini cesaretlendiren bir durumdur. Almanya'nın adli yardım sağlamaması, bir yerde adaletin engellenmesine yardım ve yataklık anlamına gelir. Yetkili Alman kurumları, kararlarını yeniden gözden geçirmeli, gerekli tedbirler alınmalı ve Almanya katiller için güvenli bir bölge olmamalıdır."