Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) son 10 yılda OECD ve AB üyesi ülkelere göç edenlerin eğitimi, işgücü piyasası ve toplumsal hayata katılımını araştırdı.

Araştırma sonuçlarına göre Almanya’ya Nitelikli Işgücü göçünde artış olurken, ülkeye gelenler ve çocuklarının uyumunda ise pek çok alanda iyileşme görüldü. Almanya ile ilgili çok olumlu gelişmeler görüldüğünü belirten araştırmayı yapan uzmanlardan Thomas Liebig, 2011-2021 yılları arasında yüksek nitelikli işlerde çalışan göçmen oranının arttığını ve yaklaşık yüzde 12’ye yükseldiğini söyledi. DW Türkçe’nin haberine göre, Almanya’ya gelen göçmenlerin büyük bir bölümü devlet kurumlarına güven duyarken, göçmenlere yönelik tutumda da iyileşme var.

Almanya, yabancı diplomaları acilen tanımalı

CİDDİ YATIRIM YAPILDI
Almanya’nın uyuma çok ciddi yatırım yaptığını ve bunun karşılığını aldığını belirten Liebig, göçmenlere yönelik tutumdaki iyi gidişatta, işgücü piyasasındaki iyileşmenin de önemli bir rol oynadığını söyledi. Ancak bazı adımların acilen atılması gerektiğini ifade eden Liebig, diplomaların Almanya’da tanınması gerektiğini kaydetti. Araştırmaya göre, yabancı diplomalara sahip yüksek vasıflı göçmenlerin istihdam oranı, Almanya’da alınmış diplomalara sahip olanlardan çok daha düşük. Bu yüzden yüksek nitelikli göçmenlerin çoğu zaman kendilerine uygun alanlarda çalışmak yerine daha az nitelikli görevler üstlenmek durumunda kalıyor.

Kendisini 'falcı'olarak tanıttı 5 milyon Euro dolandırdı Kendisini 'falcı'olarak tanıttı 5 milyon Euro dolandırdı

KAMUDA ÇOK AZ GÖÇMEN VAR
Almanya’nın uyum karnesinin en zayıf olduğu başlık ise göçmenlerin kamu hayatına katılımı. Diğer ülkelere kıyasla göçmenler kamuda çok az temsil ediliyor. Göçmenlerin ülkeye uyumu ise toplumun çoğunluğunda gerekli kabulü görmüyor. Bunun en önemli nedeni, kamuoyunda başarılardan ziyade sorunlara odaklanılması.