Ganime GÜLMEZ

Holocaust soykırımında hayatta kalan Esther Bejarano:“8 Mayıs’ı, değişmek için hatırlıyoruz. Değişimin anahtarı ise gençliktir.”

1933 yılında Hitler iktidarı tarafından başlatılan anti-komünist ve ırkçı kitlesel katliamlar; tüm Avrupa çapında yüz milyonlarca insanın acılarından sorumluydu. Alman faşizmine karşı zafer, 8 Mayıs 1945 yılında, Avrupa çapında oluşturulan Hitler karşıtı koalisyon ve direniş savaşçıları tarafından kazanıldı.

Ve sadece 2. Dünya Savaşı değil Almanya'daki on iki yıllık faşist yönetim de böyle sona erdirildi. Bu zaferdeki en büyük pay, Doğu Cephesinde (örneğin Stalingrad) belirleyici yenilgilere neden olan Kızıl Ordu'nundu.

Bu zaferin 76. yıldönümü bir çok ülkede olduğu gibi Almanya’nın tüm eyaletlerinde ve birçok şehirde, anma yürüyüşleri-mitingleri biçiminde kutlandı. Bu yürüyüşler her yıl esasta sendikalar tarafından örgütlenmekteydi. Ancak geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sendikalar; bu anmayı çok sınırlı bir “buluşma” haline getirerek anti-faşist kurumlar ve partilerden kendisini ayırdı.

Her yıl geleneksel olarak yapıldığı gibi; katliamların gerçekleştirildiği binaların önünde durularak konuşmalar yapıldı. Yahudiler ve Komünistler’in (o dönemki sendikacıların ve parti üyelerinin), taranan evleri, çalıştıkları bürolar ve matbaalar vb. olmak üzere, anıt binalar önünde durularak; bu katliamların unutulmayacağı, emperyalizm çağında her türden gericiliğe karşı ideolojik-politik olarak sürekli sağlam durulması ve mücadele edilmesi gerektiğinin vurgulandığı konuşmalar yapıldı.

Prof. İlhan Uzgel: "Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 6 kat arttı" Prof. İlhan Uzgel: "Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 6 kat arttı"

Bu savaş-katliam döneminde, bir Yahudi olarak Holocaust soykırımından kurtulan ve hayatta kalan Esther Bejarano, 8 Mayıslar’ın anlamını-önemini şöyle özetledi: ““8 Mayıs’ı, değişmek için hatırlıyoruz. Değişimin anahtarı ise gençliktir.”