Almanya'nın Hamburg kentinde 24 Temmuz 1985'de Neonaziler tarafından katledilen Mehmet Kaymakcı (29) anısına, öldürülüşünden 36 yıl sonra olay yerine dikilen anıt heykel anma töreni çerçevesinde açıldı.

Heykelin açılışında Hamburg-Nord İlçe Belediye Başkanı Werner-Boelz, Kaymakcı Ailesinden gecikme için özür dileyerek, “Bu devletin ve siyasetin ağır bir basiretsizliğidir” dedi.

Hamburg-Nord ilçesinin Langenhorn semtindeki Kiwittsmoor Parkındaki törene Nord İlçe Belediye Başkanı Michael Werner-Boelz'ün özel davetlisi olarak Haymana'dan Kaymakcı'nın yeğeni Yener Kaymakcı ve akrabası Yılmaz Gül, Eyalet Başbakanvekili Katharina Fegebank, Mölln vahşetinde üç ferdini yitiren Arslan Ailesi, 1985'de dazlaklar tarafından katledilen Ramazan Avcı'nın eşi Gülüstan Avcı, yeğeni Leyla Loğoğlu, töreni organize eden Ramazan Avcı İnisiyatifi üyeleri, çeşitli din ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Yeğenin sözleri yürekleri dağladı

Törende bir konuşma yapan Yener Kaymakcı, “Amcan katledildiğinde ben 6 yaşındaydım. Ekmek parası için gittiği Hamburg'dan Haymana'ya kara bir tabut geldi. Aile içinde 'Mehmet'i Nazi canavarlar öldürmüş' diyorlardı. Çocuktum. Nazi ne bilmiyordum. Amcanı öldürenlerin masallardan bildiğim canavarlar, olduğunu sanıyordum. Büyüyünce amcamı bizden alanların iki ayakla insan canavarlar olduğunu anladım. Amcan onlarca birçok diğer ırkçılık kurbanı gibi onlarca yıl unutuldu. Ama şimdi adı, anısı ırkçılara inat inşallah ebediyen burada kalacak. Belki şimdi 55 yaşlarında olmaları gereken, çoktan hapisten çıkmış olup, aramızda dolaşan, katiller de buraya gelip bu anıt taşı görecekler. Bilmem kalpleri sızlayacak mı? Bizim için bu tören bu anıt heykel çok önemli. Yaşadığımız acıyı ortadan kaldırmayacak ama belki başka acıların yaşanmasını önleyecek” dedi.

Yener Kaymakcı başta anıt heykel için büyük çaba harcayan Michael Werner-Boelz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederek,“Samimiyeti ile güven veren Belediye Başkanı Werner-Boelz'e ve, Ramazan Avcı İnisiyatifine, ne kadar teşekkür etsem azdır. İyi ki varsınız. İyi unutmadınız, iyi ki unutturmuyorsunuz, iyi ki yanımızdasınız, iyi ki buradayız. İyi ki hep beraberiz” şeklinde konuştu.

Hamburg'da iş kazası: En az beş işçi öldü Hamburg'da iş kazası: En az beş işçi öldü

Törende ayrıca Hamburg Eyalet Başbakanvekili Katharina Fegebank, Nord İlçe Belediye Başkanı Werner-Boelz,  İlçe Meclisi Üyesi Rachid Messaoudi, Mölln vahşetinde üç ferdini yitiren Faruk Arslan, 1985'de dazlaklar tarafından katledilen Ramazan Avcı'nın eşi Gülüstan Avcı ve Ramazan Avcı İnisiyatifi'nden Gürsel Yıldırım bir konuşma yaparak ırkçılığı lanetlediler.

Anıt heykel açıldı

Konuşmaların ardından Vietnamlı sanatçı Văn Ngân Hoàng tarafından tasarlanan ve yapılan ve üç tarafında Türkçe, Almanca ve İngilizce dillerinde olmak üzere Mehmet Kaymakcı hakkında bilgiler bulunan anıt heykel, üzerinde örtü Werner-Boelz, Yener Kaymakcı ve Yılmaz Gül tarafından kaldırılarak, resmen açıldı. Boelz ve Yener Kaymakcı anıt heykelin ucuna büyük bir çelenk bıraktılar.