Hamburg, Benin Bronzlarını iade edecek ilk eyalet olurken, diğer Alman müzelerinde sergilenen tarihi eserlerin de Nijerya hükümetine iade edilmesi planlanıyor.

Hamburg, 1897'de İngiliz birlikleri tarafından bugünkü adıyla Edo Eyaletindeki kraliyet sarayından çalınan ve değeri 60 milyon Euro olan 179 Benin Bronzlarını iade etmeye hazırlanıyor.

Rothenbaum Müzesinde sergileniyor

Hamburg, çalınan hazineleri tam olarak iade etmek isteyen ilk Alman şehri olurken, ardından diğer Alman eyaletlerindeki tarihi eserler de Nijerya'ya iade edilecek. Dönemin Benin Krallığı'nın hikayesini anlatan süslü döküm plaklar, kralların anıt başları, hayvan ve insan figürlerinden oluşan ve Museum am Rothenbaum'da (Rothenbaum Müzesinde) sergilenen 179 tarihi eser için Nijeryalı ve Alman yetkililer Nisan ayından bu yana görüşmeler yürütüyordu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SPD'li Hamburg Kültür Senatörü Carsten Brosda, Hamburg'daki tüm Benin eserlerinin iade edileceğine dair açık vaatlerinin bulunduğuna dikkati çekerek, eserlerin geri iadesinin Avrupa ve Afrika arasındaki kültürel alışverişte yeni bir sayfa açacağını söyledi.

Rothenbaum Müze Müdürü Prof. Barbara Plankensteiner ise Benin tarihi eserlerinin kalite ve önemini bir kez daha anlayarak ve sömürgelerin yağmalanmış mülkü olarak kökenlerinin hakkını vererek vedalaşmak istediklerini belirterek, ''Sanat eserlerinin iadesi, yeni bir işbirliği ve karşılıklı değişim kültürünü ortaya çıkaracak bir adalet ve uzlaşma eylemidir.'' dedi.

Almanya'da on binlerce kişi ırkçılığı protesto etti Almanya'da on binlerce kişi ırkçılığı protesto etti

Benin Bronzları Hamburg'a nasıl getirilmişti?

­1800'lü yılların sonlarına doğru Hamburg Limanı, Benin eserlerinin Almanya'ya transferi ve kıta Avrupası'na dağıtımı için merkezi bir limandı. 1897'de İngiliz sömürge birliklerinin Edo (Benin) Eyaletindeki kraliyet sarayını yağmalamasından sonra, Hamburg'lu bazı tüccarlar ve Alman gemiciler, eserlerin dağıtımında kilit rol oynadı. O sıralar Museum für Kunst und Gewerbe'nin Direktörü Justus Brinckmann (1843-1915), evi için ilk Benin eserlerini alan ve Almanya'da araştırma ve koleksiyonculuğa büyük ilgiyi başlatan kişi oldu.