Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen 4.Almanya-Türkiye Tiyatro Köprüsü Festivali, 26 Ağustos, Perşembe günü başlayacak.

Mut Tiyatrosu tarafından, Hamburg Kültür Bakanlığının desteğiyle düzenlenen festival 4 Eylül'e kadar sürecek. Bu yıl korona önlemleri nedeniyle daha küçük çapta organize edilen festivale, Almanya, Türkiye ve Belçika'dan katılacak tiyatro, dans ve müzik grupları, Almanca, Türkçe ve Kürtçe dilinde oyunlar sahneleyecek. Her yıl bir ana başlık altında düzenlenen festivalin bu yılki teması “İfade Özgürlüğü”.

Sanat yoluyla kaynaşma

Yaptığı interkültürel çalışmalardan dolayı geçen yıl Cumhurbaşkanı Steienmeier tarafından Federal Liyakat Nişanı ile ödüllendirilen festival organizatörü, Mut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Mahmut Canbay, ilkini 2017'de düzenledikleri festivalin ve büyük beğeni toplayarak, dört yıl gibi kısa sürede Hamburg kültür yaşamının bir vazgeçilmesi haline geldiğini ifade ederek, “Koronaya rağmen tiyatroseverleri artık gelenekselleşen bu festivalden mahrum bırakmak istemedik. Oyun sayısını azaltmak zorunda kaldık. Ancak bu olumsuzluğun olumlu yanı da şu: Programda çok seçici davrandık ve başvurulardan en iyilerini festival programına aldık. Festivalin amaçlarından biri de çok kültürlü sanatın gücünü ve sanatsal düzeyini tiyatro çerçevesinde hem izleyici, hem de sanatçılar arasında görünür kılmak ve tüm katılımcılar arasında iletişim sağlamak. Böylece Almanya'daki çok kültürlü sanat yaşantımıza daha büyük bir katkı sağlamak, Doğu ve Batı tiyatroları arasında bir köprü görevi olmaya, birbirinden öğrenme ve ortak projeler gerçekleştirmeye çalışmaktır“ dedi.

Test şartı ve rezervasyonun önemi

Korona hijyen konsepti çerçevesinde tam doz aşı olmamış seyircilerin, oyunları izleyebilmek için negatif sonuçlu hızlı antijen testi ibraz etmek zorunda olduklarına işaret eden Canbay, aşılanmış veya koronayı atlatmış olanların bundan muaf olduğuna işaret etti. Hijyen kurulları kapsamında seyirci sayısının kısıtlı olduğuna da dikkat çeken Canbay, oyunlara gelmek isteyenlerin mutlaka www.muttheater.de sitesinden rezervasyon yapmalarını tavsiye etti. Tüm oyun ve gösteriler Amandastr. 58, 20357 Hamburg adresindeki Mut Tiyatro salonunda yapılacağı bilet fiyatlarının 10 (indirimli) ila 13 avro olduğu ifade edildi.

Festival Programı

26.08.2021 Perşembe, Saat 19:00

Hamburg'da iş kazası: En az beş işçi öldü Hamburg'da iş kazası: En az beş işçi öldü

“Gedanken aus der Zelle“ (Hücreden Düşünceler), Almanca

Ahmet Altan'ın "Dünyayı bir daha asla göremeyeceğim" kitabından uyarlanan oyununda ifade özgürlüğünün sadece Avrupa, değil tüm dünya için neden çok önemli bir ihtiyaç olduğu işlenmektedir. Bilinen bir gerçek ki, düşünceler çabuk yayılır ve bulaşıcıdır. Bazıları için özgürce söylenen ve siyasi yönetimlere eleştirel bakan düşünceler daha iyi bir toplum için tek umut kaynağıdır. Ancak siyasi iktidarlarını birer hegemonyaya çeviren hükümetler ise düşünce özgürlüğünü, ülkenin istikrarsızlığın nedeni olarak görmekteler. Düşünce özgürlüğü bir öcü gibi gösterilerek toplumda korku yaratılmakta ve bir çok yazar, gazeteci, sanatçı ve siyasetci hapise atılmaktadırlar.

Yazar: Ahmet Altan

Yönetmen: Mahmut Canbay

Oyuncu: Emrah Demir

27.08.2021 Cuma, Saat 20:00

“Qesra Balindeyên Xemgîn“ (Üzgün Kuşlar Kalesi), Kürtçe

Bir dilin melodisi, sesi ve tınısıyla şiirsel bir karşılaşma. Hüseyin Umaysız, geleneksel bir Kürt masalının ve Kürtçenin müzikal güzelliğini çağdaş yeni bir ifade biçimiyle sunuyor.

Yazar: Bahtiyar Ali

Yönetmen: Hüseyin Umaysiz

Oyuncular: Alan Ciwan, Heja Turk

28.08.2021 Cumartesi, Saat 20:00

“Gefährliche Liebschaften” (Tehlikeli İlişkiler), Almanca

18. yüzyıl sonlarında, dönemin Fransız aristokrasisinde sosyal ve aşk ilişkilerinin nasıl yozlaştığını işleyen oyun, günümüzün sosyal sorunlarını çağrıştıran yüksek tempolu trajik komedi tarzında bir oyun. Choderlos de Laclos tarafından yazılan eserde, tutkulu bir aşk hikâyesi ekseninde çifte standartlı toplumun tüm değerlerden yoksun, yıkıcı görüntüsü çiziliyor.

Yazar: Choderlos de Laclos

Yönetmen: Johannes Schaefer

Oyuncular: iact Tiyatro Okulu

29.08.2021 Pazar, Saat 17:00

“Unvollkommen“ (Kusurlu), Almanca

Oyun eleştirel habercilik yaptığı için hapsedilen bir muhabir kadın Semah'ı anlatır. Semah serbest bırakıldıktan sonra devam eden ölüm tehditleri nedeni ile ülkeyi terk etmek zorunda kalır. Geldiği yeni ülkede bir yabancıdır, yalnızdır ve dili tutulmuştur. Bir elbiseyi çıkarıp yenisini giymek gibi bir kimliğe bürünmek mümkün müdür? Semah dansını dener ve Rosa olarak yeni bir özgüven ve sosyal izolasyondan çıkış yolu bulur.

Yazar ve yönetmen: Mirza Metin

Oyuncu: Hicran Demir

29.08.2021 Pazar, Saat 19:00

“Hürriyet Kavgası”, Türkçe

Dört yıldır tiyatro yaşamını Almanya’da sürdüren usta sanatçı Kemal Kocatürk, Nazım Hikmet’ten uyarladığı “Hürriyet Kavgası” adlı oyunla karşımızda. Uzun zamandır üzerinde çalıştığı bu projeyi usta şairin doğum gününe armağan etmek gayesiyle 2020’nin Ocak ayında sahne üzerinde görünür kıldı. Nazım Hikmet’in müthiş dokunaklı dizeleri kimi zaman Ayça Kocatürk’ün müziğinde yükselecek semaya, kimi de usta aktörün sesinden. Berlin’de ilk gösterimi Ocak ayında gerçekleşen oyun, festivalde Hamburg izleyicilerle buluşuyor.

03.09.2021 Cuma, Saat 20:00

“Getto Tiyatro – Klasik Oyunların Türkçe Yorumu”, Türkçe

William Shakespaere, Bertolt Brecht ve Dario Fo'nun çeşitli klasik eserleri Türkçe olarak yorumlayan Getto Tiyatrosunun oyuncuları, yönetmen Bilal Bulut tarafından çalıştırıldı. Atinalı Timon, Romeo ve Jülyet, Lady Macbeth, Hamlet, Julius Sezer, Ophelia, Cesaret Ana ve başka oyunlardan derlenen keyifli bir kolaj.

Yönetmen: Bilal Bulut,

Oyuncular: Nazım Evren, Türkan Tektaş, Fatma Kuru, Haydar Bakay, Nurgül Gülakman, Zeliha Yaman-tawafi, Gülbahar Akçiçek, Kadife Mike Ferreira, Mehmet Öndek

04.09.2021 Cumartesi, Saat 19:00

“Tiyatro İstasyon - Doğaçlama Oyunu”, Türkçe

Hamburg'un en eski Türk tiyatrosu “Tiyatro İstasyon”, Aykırı İşler Sanat Grubu kurucusu, yazar-yönetmen Bülent Taş ile birlikte, Argos müzik grubunun eşliğinde çeşitli doğaçlama tiyatro formatları sunup, izleyicilerle interaktif oyun geliştirecekler. Seyircinin katkısıyla ve yönelimiyle o an da sahnede üretilecek olan oyunun, adı ve tabii ki tekrarı da yok. İzleyici hem yönetmen hem de oyuncu.

Müzik: Argos

Oyuncular: Nazmiye Acar, Fatma Kurt, İbrahim Arslan (Tiyatro İstasyon), Bülent Taş (Aykırı İşler Sanat Grubu) ve izleyiciler.

04.09.2021, Cumartesi, Saat 20:30

Turan Vurgun & Apo Gülbeyaz'dan oluşan Argos müzik grubunun konseri. Festival kapanışı.

Turan Vurgun ve Apo Gülbeyaz ile iki müzik dehası festivalin kapanış etkinliğinde Doğu Akdeniz bölgesinin çok farklı ve zengin müzik esintilerini Hamburg’a taşıyarak, müzikseverlere unutulmaz anlar yaşatacaklar.