Zeytin Dalı harekatında Alman tanklarıının kullanıldığını hem Ankara hem de Berlin kabul etmişti. Alman Televizyon  Kanalı ARD’nin Monitor programının  bölgeye ulaştığı görüntülerde Alman panzerleri dışında Afrin’e operasyonda TSK’nın birçok teçhizatta Alman teknolojisini kullandığı ortaya çıktı.

ARD’nin bölgeden ulaştığı görüntülerde Türkiye’nin kullandığı Alman tankları dışında Amerikan malı N60 sabra tanklarının motorunun MTU, teçhizatının ise Alman şirketinden olduğu ve ayrıca Afrin’e nakliyatta Mercedes marka ağır taşıtların kullanıldığı görüntülendi.

TSK’nın  sahadaki  Alman şiketi Koch ve Heckler’in Türkiye lisanslı G3 ve G36 markalı silahların kullanılması Almanya’nın operasyondaki payının tahmin edildiğinden daha çok olduğunu gösteriyor.

 Türkiye ile Almanya arasındaki silah ticareti 2010 yılında artışa geçti. CDU-SPD koalisyon hükümeti 2010 yılında 199 milyon euroluk savunma ihracatına onay verdi. Bu onay ile birlikte Türkiye, Almanya’nın en fazla savunma sanayi ihracatı yaptığı ülkeler arasında altıncı sıraya yerleşti.

Almanya 2015 yılında Türkiye’ye sattığı silahlardan 39 milyon euro ihracat geliri elde ereken, 2016 yılında bu oran iki kat daha arttı. 2016 yılında Türkiye Almanya’nın savunma sanayi ihracatı yaptığı ülkeler arasında 20.’ci sırada yer alırken, Berlin 84 milyon euroluk bir ihracat geliri elde etti.

Alman Monitor programına yansıyan görüntülerde ayrıca TSK’nın sahadaki müttefiki olan ÖSO içindeki gruplarda da Alman malı silahlara rastlanmış olması tepkiye yol açtı. Görüntülerde ayrıca TSK’nın terör örgütü islamcı Ahrar al-Sham  üyeleriyle birlikte sahada yer alması dikkatlerden kaçmıyor.

DAHA SON ANA KADAR ALMAN HÜKÜMETİ TÜRKİYE’YE SİLAH SATIŞINI ONAYLADI

Alman hükümeti artan kamuoyu baskısı sonucunda Türkiye’ye silah satışlarını  durdurma kararı aldığını açıklasa da yakın bir zamana kadar silah satışının onaylandığı ortaya çıktı.

Der Spiegel dergisinin haberine göre 31 Temmuz - 15 Ocak tarihleri arasında Berlin’in yaklaşık Türkiye’ye 14 milyon euro civarında savaş malzemeleri sattığı belirtildi.

Federal Sol Parti Miletvekili Srefan Liebich’ın konu ile ilgili hazırladığı soru önergesine Alman hükümetinin verdiği cevapta Almanya’nın Türkiye’ye yaklaşık  3,8 milyon euro değerinde aski teçhizat ihracatında bulunduğu ortaya çıktı.

Sol Parti Milletvekili Liebich silah satışının derhaş durdurulması gerektiğini belirterek ‘ Alman hükümeti Türkiye’ye neden silah satışı yaptığı konusunda kamuoyunu aydınlatmalıdır’ dedi.

Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen de Türkiye’nin Afrin’e saldırısının BM Sözleşmesine ve devletler hukukuna aykırı olduğunu ifade ederek ‘ Türkiye cihadist, islamcı terör grupları ile birlikte Alman silahlarını kullanarak ve devletler hukukunu çiğneyerek operasyon düzenlemektedir. Alman hükümeti sorumsuzca davranmaktadır, Alman hükümeti NATO partnerini savaş teçhizatları konusunda donatmaya devam etmektedir. Türkiye Suriye’deki cihatçı terör gruplarına doğrudan silah sevkiyatı yapmaktadır ve terör gruplarını eğitmektedir.İslamcı gruplar cihatları için Alman silahlarını kullanmaktadır. Türkiye’ye her türlü silah satışı derhal durdurulmalıdır’ şeklinde açıklamada bulundu.  

Süheyla Kaplan / Hamburg