İçişleri Bakanı Soylu'nun Almanya’dan Türkiye’ye tatile gideceklerin tutuklanma riski olduğuna yönelik açıklamaları Alman basınında geniş yer buldu. ARD uyarı videosu yayımladı.
 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Seçim Koordinasyon Merkezi açılışında konuşurken "Avrupa'da, Almanya'da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya'da, Bodrum'da, Muğla'da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içerisi girsinler. Gözaltına alıp yallah, öyle kolay değil. Dışarıda hainlik yapıp, içeride, Türkiye'de keyfini, sefasını sürmek bundan sonra kolay değil" ifadelerini kullanmıştı.

Bakanın bu konuşması Alman basınında geniş yer buldu. Basın Alman tatilcilerin Soylu tarafından tehdit edildiğini başlıklarına taşıdı. AKP iktidarının yerel seçim öncesi gerginlik yaratma politikası güttüğü yotumları yapıldı. Bir kaç gün önce de Ankara kimi Alman gazetecinin akreditasyonunu reddetmişti.

Amanya’da Türkiye’yi eleştiren miting ve gösterilere katılanları Ankara’nın izlediğini ve bir liste hazırladığını gösteriyor. 

Alman mahkemeleri

Almanya Federal Meclis Başkan Yardımcısı olan CDU’lu Thorsten Frei, “Türkiye, şayet kendi istihbaratıyla Almanya’da Alman vatandaşlarını gözetliyor ve Almanya’daki yurttaş hak ve özgürlüklerini kısıtlamak istiyorsa, bunu kabul etmek mümkün değildir,” dedi. Öte yandan, PKK’nin Almanya’da yasadışı olduğuna işaret eden Frei,“ PKK örgütüne destek verenler ise suç işlemiş olurlar. Böyle bir suçun bulunup bulunmadığı, Ankara’nın siyasi denetiminde bulunan Türk yargısının değil, Alman mahkemelerinin vereceği bir karardır,” dedi. Öte yandan bu tehditlerin herhangi bir anayasal dayanağı bulunmadığı söyleniyor.

Yerel seçimler

Alman Yeşiller Partisi’nden siyasetçi Cem Özdemir de, Ankara’nın bazı Alman gazetecilerin çalışma iznini reddetmesinin ardından bunun “birkaç gün içinde ikinci hakaret” olduğunu söyledi. Özdemir’e göre “Federal hükümetin Erdoğan’a yönelik politikası başarısız oldu.”

Almanya Türk Toplumu da bu tehditlere karşı öfkeli bir tepki içinde. Başkan Gökay Sofuoğlu, “İfade özgürlüğünün daha da kısıtlandığından endişe duyuyoruz,” diyor. Ancak şu anki gelişmelerin “Türkiye’deki yerel seçimler bağlamında gerçekleştiğini” unutmamak gerektiğini de vurgulamakta.

Almanya devlet televziyonu ARD'de yayımlanan videoda Soylu'nun tehdidinden sonra Türkiye'ye tatile gitmenin riskli olacağı uyarısı yaptı. Videoda görüşü alınan Sezgin Tanrıkulu 'Bu açıklamaların suçsuz insanlar üzerinde korku yarattığı ve turizmi negatif etkileyeceği' açıklamasında bulundu.