Hamburg’da 7-8 Temmuz’da gerçekleşecek G20 zirvesi vesilesiyle Almanya’ya gelecek olan ve burada bir salonda etkinlikte konuşma yapmasına izin verilmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Konsolosluğu rezidansında seçmenlerine seslenmek istediği belirtildi.

Merkezi Düsseldorf’ta buluan Rheinische Post gazetesinde yer alan habere göre Alman hükümetinin Erdoğan’ın etkinlik yapmasına yasak koymasının ardından AKP’lilerin salon aradıkları ve en son Türk konsolosluğu’nda karar kıldıkları ifade edildi.

Büyükelçilik Sözcüsü Refik Soğukoğlu gazeteye verdiği demecinde ‘Türk konsolosluğunda sözkonusu etkinlikler için izin almaya gerek yok. Etkinlik yapıp yapmama kararı Erdoğan’ın kendisine bağlıdır’ dedi.

FEDERAL HÜKÜMET ERDOĞAN’IN KONUŞMAMASI İÇİM JET YASA ÇIKARMIŞTI

Öte yandan Almanya'da Federal Hükümet'in çıkardığı yasaya göre yabancı devlet adamlarının Almanya'da yapacakları politik etkinlikler konusunda hükümetten izin alması gerekiyor. Böylece, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 Zirvesi çerçevesinde Almanya'ya önümüzdeki hafta yapacağı ziyaret sırasında kapalı salon toplantısı yapması resmen yasaklanmış oldu.

Yasa gereği ayrıca AB dışındaki ülkelerin liderleri, ülkelerinde yapılacak bir seçim ya da halk oylamasından üç ay önce Almanya'da miting, toplantı yapamayacak. Karar, Alman Dışışleri Bakanlığı tarafından Berlin'de temsilciliği bulunan bütün ülkelere iletildi. AB üyesi ülkeler ise kararın kapsamı dışında tutuldu.

Süheyla Kaplan /Almanya