Türkiye’nin yabancı ülkelerle banka bilgilerini paylaşacak olması yurtdışında yaşayanlarda endişeye yol açtı. 

AB ülkesi ülkelerden Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya ile bilgi paylaşımının alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından başlaması söz konusu

Bilgi paylaşımı 2019 ve öncesini kapsamayacak iddiası

Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları AB ülkelerinde alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra bu ülkelerde de banka bilgileri aktarılacak. Kesin olmayan bilgilere göre, 'Otomatik Bilgi Paylaşımı'nın 2019 yılını ve daha öncesini kapsamayacağı ileri sürüldü.

Resmi kurumlardan edinilen bilgilere göre; bilgi paylaşımının gayrimenkul ve taşınmaz mal gibi varlıkları kapsamayacağı açıklandı. Türkiye’deki hesabını yakın zamanda kapatanların bilgileri büyük ihtimalle otomatik bilgi paylaşımı kapsamı dışında kalacak.

Şu ana kadar bilgilerin paylaşıldığı ülkeler Norveç ve Letonya.

Hangi hesaplar paylaşılacak?

İkametleri (yerleşim yerleri) Türkiye dışında olanların, Türkiye’deki finansal kuruluşlarda tutulan finansal hesap bilgileri bilgi değişimi kapsamına girer. Taşınmaz ve araç gibi taşınır bilgileri otomatik bilgi değişimi kapsamında değildir.

Otomatik Bilgi paylaşımı kapsamdaki finansal hesaplar şunlardır:

Mevduat hesapları, saklama hesapları, borç ve ortaklık ilişkisi menfaati, nakdi değer sigorta sözleşmeleri ve düzenli ödeme sözleşmeleri bildirilecektir.

Tüm hesap türlerinde hesabın yıl sonu bakiyesi bildirime tabi olup, hesap bakiyelerinin kaynağına ilişkin (emekli aylığı, kira geliri gibi) bilgiler otomatik bilgi değişimi kapsamında değildir. Yani, yıl sonu bakiyesine emekli aylığı veya kira geliri diye izah konulmaz. Sadece o hesabın toplama bakiyesi bildirilir.

Bununla birlikte, mevduat hesaplarında ayrıca hesaba yıl içinde ödenen faiz de bildirilecektir.

Saklama hesaplarında hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü ve diğer gelirler ile finansal varlığın satışından doğan gelirler bilgi değişimi kapsamındadır. Mevduat ve saklama hesapları dışındaki hesap türlerinde ise, hesap sahibine yapılan ödemeler bildirilir.

Hesapları gizlemek mümkün değil!

Kamuoyunda yayılmaya çalışılan ve bazı kişilerin bu hesapları gizleyeceği yönündeki iddiaların hiç biri gerçek değildir. Çünkü, hesap sahiplerinin avukatlar ya da diğer hizmet sağlayıcılara vekalet vererek otomatik bilgi değişimi dışında kalması mümkün değildir.

Hesap sahiplerinin, finansal hesap bilgilerinin bildirim dışında tutulacağı vaadiyle kendilerinden ücret, T.C. kimlik numaraları, e-devlet şifreleri gibi bilgileri talep eden kişi ve şirketlere karşı dikkatli davranmalı ve bu bilgilerin dolandırıcılık amacıyla kullanılabileceğini göz önünde bulundurmalıdır.

İkamet nasıl tespit edilir?

Yerleşim yeri (ikamet yeri) bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Hesap sahipleri, banka gibi kurumlara ikamet adresi vermek durumundadır. Kurumlar istedikleri takdirde verilen bu adresin ikamet adresi olup olmadığının belgelenmesini isterler. Türkiye’de ikamet edenlerin bilgileri otomatik bilgi kapsamında dışarıya verilmez. Türkiye’de ikamet ediyor olmak için bir takvim yılında 6 aydan fazla Türkiye’de kalmak gerekmektedir.

Çifte vatandaşlar ve çifte ikametlilerin durumu

Otomatik bilgi paylaşımı vatandaşlığa göre değil, ikamet (yerleşiklik) durumuna göre yapılır. Türkiye’de ikamet durumu söz konusu olunca, kişinin Türkiye Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı bulunması gerekmektedir.

Çifte vatandaşlık durumu ya da çifte ikamet durumunda asil ikametin mutlaka tespit edilmesi gerekir.

AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya konuya yönelik Berlin'de bilgi verdi:

Sırakaya, Almanya’nın başkenti Berlin’de sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek, "Yurt Dışı Türk Toplumuna yönelik yapılan çalışmalar ve otomatik finansal bilgi paylaşımı" konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

İstanbul Milletvekili Sırakaya: 'Türkiye bir muz cumhuriyeti değil. Dünya ile entegre olan ekonomik sistemde Türkiye geri kalamazdı' 'Türkiye’de banka hesabı sahiplerinin yurt dışında yaşadığına dair bir bilgi varsa bu, bilgi paylaşımı çerçevesindedir' 'Kişisel bilgileri koruma kanunu otomatik bilgi paylaşımını kapsamaz. Otomatik bilgi paylaşımının dışında kalabilmek için sizden para isteyenlere itibar etmeyin' dedi. 

Zafer Sırakaya, 54 ülkeyle otomatik bilgi paylaşımının muhakkak başlayacağını belirterek, "Adrese dayalı bir bilgi sistemi olduğunu bir kez daha altını çiziyorum. Türkiye'ye yerleşmiş vatandaşlarımız bir an önce bankada adres güncellemesini yapsınlar. Eğer adres bilgisini güncellemezse otomatik bilgi paylaşımı çerçevesinde yurt dışı ile paylaşılabilir." açıklamasında bulundu.

Avrupa'da Türkiye kökenlilerin kurduğu 140 bin işletmenin 640 bin istihdam sağladığı bilgisini veren AKP İstanbul milletvekili Sırakaya, Türkiye'de doğrudan yatırımda ilk 10'a giren 5 ülkenin Avrupa Birliği'nden olduğunu kaydetti.

Otomatik finansal bilgi paylaşımını 136 ülkenin imzaladığını hatırlatan Sırakaya, AB ve gelişmiş ülkelerin tamamının taraf olduğu bir anlaşmaya, taraf olmayan, imza atmayan, vergi konusunda beraber çalışmayı kabul etmeyen ülkelerin önce gri listeye, ikinci olarak kara listeye alındığına dikkati çekti.

Sırakaya, 2019 yılına dair bilgi paylaşımı yapılmayacağını aktararak, "Eylül 2021’de 2020’nin bilgisinin paylaşılıp paylaşılmayacağı belli değil. Dinamik bir süreçten bahsediyoruz. Dolayısıyla şu an itibariyle hangi ülkeyle sürecin başlayacağı belli değil. 2021 yılında 2020 için hangi ülkelerin bilgi paylaşımı çerçevesinde olacağını 2021 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı ilan edecek" ifadelerini kullandı.

Bilgi paylaşımının ikamete dayalı çalışacağını belirten Sırakaya, "Adrese dayalı bir bilgi sistemi olduğunun bir kez daha altını çiziyorum. Türkiye'ye yerleşmiş vatandaşlarımız bir an önce bankada adres güncellemesini yapsınlar. Eğer adres bilgisi güncellenmez ise otomatik bilgi paylaşımı çerçevesinde yurt dışı ile paylaşılabilir" ifadesini kullandı.

"Türkiye’de banka hesabı sahiplerinin yurt dışında yaşadığına dair bir bilgi varsa bu, bilgi paylaşımı çerçevesindedir." diyen Sırakaya, bankadan gelen postaların bekletilmesi talimatı verilmişse bunun da bilgi paylaşımı içerisinde olacağına işaret etti.

Bilgi paylaşımının gayrimenkul ve taşınmaz mal gibi varlıkları kapsamadığını vurgulayan Sırakaya, "Adı ve soyadı, adresi, yerleşik olduğu ülke ve vergi kimlik numarası, doğum yeri ve tarihi, hesap numarası, hesap bakiyesi ya da değeri, hesaba yıl içinde ödenen faiz, temettü gibi gelirlerin ya da hesapta tutulan varlıklardan elde edilen gelirlerin toplam brüt tutarı paylaşılıyor. Hesap hareketleri bilgisi verilmiyor." bilgisini paylaştı.

Sırakaya şirketlere yönelik bilgi paylaşımı konusunda ise "Kişi firmasını yurt dışında kurmuş, adresi yurt dışında, kişi de yurt dışında oturuyor ama o firmanın Türkiye’de banka bilgisi var ise bunun hesap bilgileri paylaşılacak." dedi.