Le Figaro gazetesi 'İslamcılık: Fransa'nın yalnız mücadelesi' başlığıyla verdiği haberde AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron arasındaki gerilime değiniyor.

Haberde "Erdoğan, kendi ülkesinin içindeki zorlukları saklamak için Avrupalıları bölme ve Emmanuel Macron'u yalnızlaştırma arayışında" deniyor.

BBC'nin Le Figaro'dan aktardığı haberdeki bazı ifadeler şöyle:

"Emmanuel Macron cephesine saldıran Erdoğan'ın aklında en az üç amaç vardı. Kötü giden ekonomi haberlerini savuşturup, milliyetçi, dindar seçmeni arasında düşen desteği yeniden kazanmak. Türkiye'yi Sünni dünyada yeniden 'lider' yapmak için Avrupa'da baskı altında olan Müslümanların savunucusu olarak kendini ortaya koymak. Avrupa Birliği (AB) ve NATO'yu bölerek diplomatik sahnelerde daha aktif olan Fransız cumhurbaşkanını yalnızlaştırmak. Amerikalıların yokluğunda Erdoğan, 2015'te göç meselesinde yaptığı gibi Avrupa'nın zayıflıklarından kendi çıkarları için istifade etme sanatında ustalaştı.

"(...) Fransa ile Erdoğan öncülüğünde Müslüman dünyası ile yaşanan açık kriz iz bırakacak. Ülke içinde olduğu gibi ülke dışında da radikal İslam ile mücadeleyle ilgili Fransa ile Türkiye arasında yaşanan son gerilimler, dış politika ile iç politikanın iç içe olduğu bir konu. Charlie Hebdo'dan bu yana ifade özgürlüğü sürekli ortaya çıkan tehlikeli bir dış politika meselesi oldu.

"Fransa, 2013'ten bu yana Sahraaltı'nda İslamcı terörle mücadele ediyor. Ama ülke içinde siyasal İslam ile mücadelesi çok daha zorlu zira, Fransa'da büyük bir siyasi sınıf bunu görmezden gelerek ve kayıtsız kalarak engelledi. Ve bu siyasi sınıf, İslam'ın idaresini, Fransız topraklarında Cumhuriyetçi değerlere karşı mücadele yürüten dış güçlere verdi. Son günlerde destek mesajları dile getirilse de, Fransa'nın müttefikleri sözleri eyleme geçirmiyor. Angela Merkel'in elleri, ülkesindeki Türk toplumu nedeniyle bağlı. Orta Avrupa ve Doğu Avrupa ülkeleri İslamcı tehditten rahatsız olmuyor. ABD ise, ortadan kaybolmuş durumda."