Süheyla Kaplan

Aralarında İnsiyatif Sözcülerinden aynı zamanda IŞİD’e çocukları katılan ailelerin  avukatı olan Mahmut Erdem, Demokratik Güç Birliği Platformu üyeleri ve diğer aileler ile biraraya gelerek ortak eylem planı hazırladı.

Hamburg Başkonsoloslu’ğunun İnsiyatif üyeleri ile IŞİD’e karşı mücadele konusunda birlikte çalışma isteği ve talebi tartışıldı.

Toplantıda IŞİD’e katılan ve daha sonra ‘cihat adına’ Suriye’ye giden 19 yaşındaki gencin yakını yaptığı konuşmada şunları söyledi:

‘’ Yiğenim Suriye’ye gittiğinde önce durumu Hamburg Başkonsolosluğu’na bildirdim. Daha önce nerdeydi bunlar? Bugüne kadar IŞİD’e mücadele konusunda neden açıklama yapmadılar? Türkiye zaten bu konuda üç maymunu oynamakta. İnsiyatif kurulunca mı akıllarına geliyor? Yiğenim hala bulunamadı ve şu an Suriye’de. Türkiye’de savcılığa da bildirdik. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİTİB) IŞİD konusunda bir açıklamasını görmedim bugüne kadar. Madem konsolosluk birşey yapmak istiyor DİTİB’e bağlı camilerde cuma günleri vaaz verilmesi konusunda Din Hizmetleri ateşeliği ile birşeyler yapmalı ki insanlar aydınlatılsın. Biz sadece bunu isteyebiliriz’ dedi.

Çocuğu Suriye’ye savaşmaya giden diğer bir anne ise, insiyati içinde konsolosluk yetkililerin bulunmasını istemediklerini ve onlara güven duymadıklarını söyledi.

Öte yandan IŞİD’e karşı Mücadele İnsiyatifi’nden iki kişiden oluşan bir çalışma grubunun Konsolosluk yetkilileri ile biraraya gelerek, özellikle DİTİB’e bağlı camilerde insanların aydınlatılması konusundaki taleplerini dile getireceklerini belirtti.

Bu arada Hamburg’da Eğitim Bakanlığı ve Gençlik daireleri ile okullarda, semtlerde ailelerin ve gençlerin bilgilendirilmeleri konusunda çalışmalarına hız vereceklerini belirten insiyatif üyeleri, özellikle göçmenlerin yoğun yaşadığı semtlerde aşırı dinci grupların ailelere baskı yaptıklarını belirterek, bu konuda gençleri ve ailelere uyarıda bulundular.

Öte yandan Hamburg’un Altona ilçesinde 19 yaşındaki Alman bir gencin Suriye’de İŞİD için savaşırken hayatını kaybettiği belirtildi. Edinilen bilgiye göre sözkonsu bu gencin ailesinin Sol Partili olduğu kaydedildi. Foto:Arşiv