Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlıkları polis çemberine alındı. İçişleri Bakanlığı, 3 belediye başkanının görevden uzaklaştırıldığını duyurdu.

Görevden alınan belediye başkanlarının yerine illerin valileri kayyım olarak atandı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan başka bir açıklamada ise "Diyarbakır, Mardin ve Van illeri başta olmak üzere toplam 29 ilde PKK/KCK terör örgütüne yönelik 418 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır. Yakalamaya dönük operasyonlar devam etmektedir." denildi.

Öte yandan, Diyarbakır'a Diyarbakır Valisi Güzeloğlu, Mardin'e Mardin Valisi Yaman, Van'a Van Valisi Bilmez belediye başkan vekili olarak görevlendirildi.

Polis, Diyarbakır Büyükşehir Belediye binasını güvenlik bariyerleriyle çevirdi.

Kayyım atanan belediyelerin internet siteleri kapatıldı

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyelerinin HDP’li başkalarının İçişleri bakanlığı tarafından alınmasının ardından, göreve getirilen kayyım valilerin ilk icraatlarından birisi belediyelerin internet sitelerini kapatmak oldu.

Diyarbakır ve Van Büyükşehir belediyelerinin internet sitelerine girenler ‘bakım çalışması yapılıyor’ uyarısıyla karşılaşıyor.

Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin sitesinde ise kullanıcıların karşısına Atatürk fotoğrafı bulunan bir ekran çıkıyor.

Ekranda ‘Çok yakında sizlerleyiz’ ifadesi bulunuyor.

ADNAN SELÇUK MIZRAKLI: BURADA ÇOK FARKLI BİR NİYET VAR

Sosyal medyada görevden alındığına ilişkin haberlerin yayılması sonrası BBC Türkçe'ye konuşan Adnan Selçuk Mızraklı, seçmen iradesinin bütün değerlerin üzerinde olduğunu söyledi.

"Burada çok farklı bir niyet var. Bu, Türkiye'deki siyaset ikliminin başka bir yere evriltilmesi, bundan sonraki siyasetin aritmetiğinden tutun ruhuna kadar, Türkiye'deki demokrasi değerlerine kadar, temsili bütün mekanizmalara olan güveni sarsacak bir darbe durumudur" diyen Mızraklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna sadece görevden alma olarak bakmamak gerek. Orada üç büyük il tarif ediyor. Ama ortaya çıkan durumun gerek parlamento düzeyinde seçilmişler açısından güçlü yansımaları olacak, gerekse de yerellerde seçilmişler açısından ciddi sonuçları olacak. Türkiye bundan sonra başka bir Türkiye olarak yoluna devam eder. Artık demokrasi çıtası itibariyle bir kat daha aşağıya düşmüş bir yerden devam eder."

HDP’DEN İLK AÇIKLAMA

HDP Milletvekili Garo Paylan, üç belediye başkanının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulundu. HPD’li Paylan “Dört ay önce halkın ezici çoğunluğuyla geri aldığımız; Diyarbakır, Van, Mardin belediyelerine yine kayyım atadılar. Halkın iradesine yapılan bu alçakça darbeye karşı bütün siyasi partiler ve toplum tepki vermelidir. Sustukça sıra Ankara’ya da, İstanbul’a da gelir...” mesajını yayımladı.

İşte o mesaj:

CHP’DEN İLK AÇIKLAMA

CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, üç belediye başkanının görevden uzaklaştırılmasına ilişkin Twitter hesabından açıklamada bulundu. CHP’li Bekaroğlu, “Diyarbakır, Van ve Mardin’de 4,5 ay önce seçilen belediye başkanları görevden alınarak yerlerine Valiler atandı. Gerekçe terör örgütlerine destek vermek. Bunun anlamı sadece demokrasinin iptal eğilmesi değil, aynı zamanda halkın meşru siyasetten umudu kesmesinin istenmesidir” ifadelerini kullandı.

İşte o mesaj:

BELEDİYEYE KAYYUM ATANAN VALİDEN İLK AÇIKLAMA

Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanan Mehmet Emin Bilmez "Kaynaklarımız tamamiyle Van halkının mali müşterek hizmetlerinde sunulacak. Şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz. Herkesi kucaklamaya çalışacağız" dedi.

Bilmez, yaptığı açıklamada "Çalışanlarımızın aşıyla ekmeğiyle oynamayacağız. Derdi aşı ve ekmeği olan ve Van halkına hizmet olan herkesle birlikte hizmet edeceğiz Van halkına. Kaynaklarımız tamamiyle Van halkının mali müşterek hizmetlerinde sunulacak. Şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz. Herkesi kucaklamaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Bilmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafını duvara astıktan sonra koltuğuna oturdu.

İMAMOĞLU'NDAN TEPKİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak kayyum kararına tepki gösterdi.

İmamoğlu, "31 Mart Yerel Seçimlerinde milletin oylarıyla seçilmiş Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlarının görevlerinden alınarak yerlerine kayyum atanması demokrasiyle ve demokratik teamüllerle izah edilemez. Milletin iradesini yok saymak kabul edilemez" diye belirtti.

AHMET TÜRK'TEN AÇIKLAMA

Yerine ikinci kez kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ise, "Yaşananlar kanunsuzluk ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir" dedi.

"Bunu izah etmek için mantık, akıl yetmiyor" diyen Türk, "Hukukun olmadığı, haksızlığın tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Halkın iradesini tanımıyorlar ve buna da demokrasi diyorlar. Her şey açık bir şekilde ortada duruyor” dedi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, kayyum olarak yolsuzlukla gündeme gelen Vali Mustafa Yaman’ın yeniden atandığını da hatırlatan Türk, ülkedeki siyasetin anti demokratik olduğunun kanıtı olduğunu belirtti.

"Siyasetin nasıl yürütüldüğü açık bir şekilde ortada” diye konuşan Türk, “Yaşananlar kanunsuzluk ve hukuksuzluktan başka bir şey değildir” ifadelerini kullandı.

29 İLDE DEV OPERASYON: 418 GÖZALTI

Öte yandan, Diyarbakır, Mardin ve Van başta olmak üzere 29 ilde PKK/KCK'ya yönelik operasyonlarda 418 şüpheli gözaltına alındı.

Operasyonlarda 418 şüphelinin yakalanarak, gözaltına alındığı kaydedilen açıklamada, yakalamaya dönük operasyonların devam ettiği belirtildi.