82 yaşındaki Erdem, son 25 yıldır kurucu olduğu Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi ile Türkiye siyasetinde yürüttüğü eğilim araştırmalarıyla dikkat çekici isimlerden birisi. Kızı Ayşe Erdem HDP İstanbul İl Eş Başkanı olan Tarhan Erdem, CHP’ye ilgisini korumakla birlikte bu siyasi ilişkileri dışında seçim tahminleriyle gündemde.


Türkiye’de son haftalardaki en yoğun tartışma konularından birisi, seçim/sandık güvenliği olarak görünüyor.
Tarhan Erdem de, 62 yıldır Türkiye siyasetini yakından izleyen tecrübesiyle 7 Haziran Genel Seçimleri’nin olası sonuçlarını ve seçim sürecini VOA'ya değerlendirdi.

Erdem, “Türkiye çapında sandıkta, sandığa atılan oylarda, o oyların sayım ve dökümünde çok büyük bir sakınca görmüyorum. Ama ben o oyun sandığa girişi öncesinde oluşması aşamasında çok önemli bir sorun görüyorum. Türkiye’de iktidar partisi ve özellikle de Cumhurbaşkanı ile etrafındaki teşkilat, maalesef seçim güvenliğini çok büyük ölçüde tahrip etti. Eşit seçim propagandası ihlal edildi” dedi. Türkiye’de 7 Haziran Genel Seçimleri öncesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın il ziyaretleri, açılış törenleri gibi faaliyetlerini işaret eden Tarhan Erdem, “Seçimde önemli bir ilke, muhalefet açısından da seçim kazanma ihtimali olmasıdır. Ama bugün o ihtimal zarar görüyor. Türkiye’de Cumhurbaşkanı, muhalefetin iktidara geçme ihtimalini çok zayıflatan bir tutumda. Ne yaptı? Her gün en az iki konuşma yaptı. Bunu hiçbir kurala dayanmaksızın devletin imkanlarıyla yaptı” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmalarında AKP’ye oy talep ettiğini ve icraatlarını anlattığını kaydeden Erdem, Cumhurbaşkanı’nın diğer partilere ise oy verilmemesini istediğini belirtti. Erdem, “Diğer partilere neden oy verilmemesi için de konuşmasında o teröristtir, o bilgisizdir, bu yalan söylemektedir gibi aşağılayıcı, ayrıştırıcı konulara değindi. Bunu yaptığı için de Türkiye’de seçim güvenliği kalmadı” yorumunda bulundu.