Kosova’da şimdiye kadar üretilmeyen kiremit önümüzdeki aylardan itibaren Lİ-KOS fabrikasında üretilmeye başlayacak. Kiremit yanı sıra süs eşyaları da üretecek olan fabrika Kosova'nın yanı sıra Arnavutluk ve bölge ülkeleri piyasalarına da ürünlerini satmayı hedefledi. 3 yıl önce işadamları Ozan Coşkuner ve Cemil Luma ortaklığında başlatılan Lİ-KOS projesi 2,5 yıl araştırmalar-hazırlık sürecini geçti.

Rahovça yakınlarında toprağın en fazla kil oranı içerdiği saptanmasından sonra bu belediye ile anlaşıldı. Rahovça Belediye Meclisi Lİ-KOS’a 40 yıllığına 12 Hektar araziyi tahsis etme kararı aldıktan sonra Kosova Hükümeti, özellikle de Endüstri ve Ticaret Bakanlığı desteğiyle arazi şirket adına kayıt edildi. Fabrikanın açılması için gereken bütün izinler alındıktan sonra Lİ-KOS, hava şartlarının düzelmesiyle birlikte bu yılın Nisan ayında 8 bin 200 metrekare kapalı alanı olacak fabrika inşaatına başlayacak. 

Lİ-KOS ortaklarından Cemil Luma, 12 milyon Euro’ya mal olacak fabrikanın yılın sonuna kadar denem üretimine geçmesini planlaştırdıklarını söyledi. Luma, şöyle dedi:

"Araştırmalara göre 2010 yılında Kosova’ya resmi olarak 26 milyon kiremit ithal edilmiş. Gayriresmi olarak bu miktarın 2 kat olduğu tahmin ediliyor. Kosova ve Arnavutluk'a  ithal edilen kiremitlerin yüzde 80’ni Sırbistan’dan diğer kalan kısmı ise Makedonya ve Yunanistan’dan geliyor. Lİ-KOS yılda 22 milyon kiremit üretmeye ve üretiminin en büyük kısmını da Kosova piyasasına satmayı planlaştırıyor."

Luma, ilk başta 75 işçinin çalışacağını söyledi. Luma fabrikanın modern teknoloji ve enerji olarak da doğal gaz ve elektrik kullanılarak çevrenin korunmasına da duyarlılıkla yaklaşılacağını söyledi. 



ET(GE/İD)