10 YILDA ÇİN'E DIŞ TİCARET HACMİ 21 KAT ARTTI


2023 yılında 2 trilyon dolar milli gelir ile dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefleyen Türkiye’nin 2023 yolunda ticari ortaklık ve iş birliklerine değer verdiğine dikkat çeken TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi şunları kaydetti:


“Çin ile ikili ticari ilişkilerimiz 2000 yılından bu yana düzenli bir gelişim göstermekte. Son 10 yılda Çin’den ithalatımız 23 kat, Çin’e ihracatımız 12 kat, dış ticaret hacmimiz 21 kat artış gösterdi. Bugün 24 milyar dolara yükselen ticaret hacmimiz söz konusu. Çin, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı yirmi birinci en fazla ithalat yaptığı üçüncü ülke konumunda yer alıyor. Ancak ikili ticari ilişkilerimizdeki bu gelişime rağmen, Türkiye’nin verdiği dış ticaret açığı gittikçe artıyor. İkili ticarette Türkiye aleyhine gerçekleşen açık 19 milyar dolar. Türkiye’nin üretim ve ihracat kapasitesi dikkate alındığında gidecek çok yolumuz olduğunu görüyoruz. Çin’in ithalatı içinde Türkiye’nin payını artırmamız oldukça önemli.”


TAKLİT SORUNU ÇÖZÜLMELİ


Konuşmasında Çin ile yaşanan ticari sıkıntılara da değinen Büyükekşi, özellikle bazı Çinli firmaların Türk ürünlerini taklit ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:


“Fikri mülkiyet hakları konusunda firmalarımızın şikayetleri var. Bazı Çin firmaları, Türk firmalarının markalarını taklit ederek üretim yapmaya devam etmektedir. Bazı firmalar ise Türk firmalarına ait markaları kendi adlarına tescil ettirmek için başvuru yapmaktadır. Tavuk ayağının en büyük pazarı olan Çin’e doğrudan ihracat yapamıyoruz. Vizelerle ilgili yaşanan birtakım sıkıntılarımız var. Türkiye’yi Çin’e daha iyi tanıtmamız gerekiyor. Bu hem Türkiye’nin turizmine katkı sağlayacak, hem de Türk ürünleri için farklı bir pazar yaratacaktır.”


HEDEF 30 MİLYARLIK TİCARET


Çin pazarının Türk gıda ürünleri için önemli bir Pazar olduğunu kaydeden Mehmet Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasadın kötü olduğu yıllarda Çin’in gıda ithalatında artışlar görülmektedir. Türk ihracatçılarının bu açığı değerlendirmesini umuyoruz. İkili iş ilişkilerimiz sayesinde yeni yatırımların ülkemize gelmesini bekliyoruz. İş forumları sayesine karşılıklı ticaretimizin artmasını diliyoruz. Bugün burada imzalanacak 30’a yakın dev işbirliği anlaşmalarının hayırlı olmasını diliyorum. Çin ile ticaret hacmimizi 30 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşmak için iş forumlarının oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.”