Kenanoğlu Şirketler Grubu, Teşvik Yasası kapsamında 2008 yılı Aralık ayında 10 milyon Euro yatırım yaparak Bartın'ın Abdipaşa Beldesi'nde 'Tess' isimli çorap fabrikası kurdu. Günde 36 bin çift çorap üreten, yılda yaklaşık 20 milyon Euro ihracat yapan fabrika, 31 Aralık tarihinde Teşvik Yasası'nın sona erecek olması nedeniyle üretimini durdurarak, 140 işçiyi işten çıkardı. 5 bin 84 sayılı Teşvik Yasası'nın fabrikaları için çok önemli olduğunu belirten Tess Çorap Fabrikası Sorumlusu Mehmet Kop, yasanın uzatılmasını istedi. Mehmet Kop, Almanya'nın ünlü futbol takımlarının çoraplarının fabrikalarında üretildiğini, dünyanın birçok ülkesine ihracat yaptıklarını belirterek şöyle dedi:

"5 bin metrekare kapalı olmak üzere 25 bin metrekare alanda faaliyet gösteren fabrikamızı yaklaşık 10 milyon Euro yatırımla kurduk. Teşvik kapsamındaki Bartın yatırım yapılacak cazip bir ildi. Ancak, rekabet etme koşullarının ortadan kalkması, teşviğin sona ermesi bizleri başka yerlere fabrika kurmaya ve küçülmeye zorlamaktadır. Ürettiğimiz ürünlerimiz Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Yunanistan, İspanya, Rusya ve ABD'ye ihraç ediliyordu. Çorabın teşvikli ürünler kapsamından çıkarılması, 5 bin 84 sayısı yasadan aldığımız enerji ve sigorta primi işveren hissesinin de yıl sonunda sona erecek olması bizleri büyük bir belirsizliğe sürükledi. İç piyasada karşılaştığımız nakliye ve ek maliyetler belimizi bükerken şimdi de yasanın sona erecek olması bizleri çok ciddi sıkıntıya sokmaktadır. Fabrikamızda üretimimizi maalesef durdurarak, 140 işçimizi işten çıkarmak zorunda kaldık. Çorap, çamaşır teşvik kapsamına alınıp 5 bin 84 sayılı yasa da uzatılırsa tekrar üretime başlayıp işten çıkardığımız işçilerimizi istihdam etmek istiyoruz. Aksi takdirde 5-10 kişilik istihdamla perakendeci olarak yolumuza devam edeceğiz."

Abdipaşa Belediye Başkanı Ak Partili Yaşar Dönmez ise, fabrikanın beldeye ciddi anlamda ekonomik canlılık ve hareketlenme getirdiğini belirterek, şöyle dedi:

"31 Aralık tarihinde sona erecek 5 bin 84 sayılı Teşvik Yasası nedeniyle fabrikanın üretimini durdurup 140 işçiyi işten çıkarması bizleri şaşırttı, hem de üzdü. Üretim, istihdam sağlayan çorap fabrikası beldemize önemli katkı sağlamaktaydı. İstihdam açısından büyük önem arz eden yasanın süresinin uzatılması gerekiyor. 5 bin 84'ün uzatılmasını başbakanımızdan talep ediyoruz."



AA(MÇ/İD)