Çekirdeksiz kuru üzümde sezonun sonuna doğru gelinirrken değerlendirmelerde bulunan İTB Meclis Üyesi Mehmet Esmer, 2011- 2012 döneminin üreticiler açısından oldukça tatmin edici fiyatlara ulaşılan bir sezon olduğunu kaydetti. Esmer şöyle konuştu:

"Bir önceki dönemin ortalaması 3.05 TL gibi önemli bir seviyeden, bu sezon ortalamayı 3.70 TL’ye taşıdık. Bu seviye dolar bazında 2 doları aşmak açısından da son derece önemli. Artık çekirdeksiz kuru üzümde ezberler bozuldu, tabular yıkıldı. Bu ürün üreticisine para kazandıran bir tarımsal emtia, ticaretiyle uğraşan aracı tüccar ve ihracatçı için de kıymetli bir emtia haline geldi."

'SEKTÖR DAYANIŞMASINA İHTİYACIMIZ VAR'

Türkiye’nin büyük rekolteye sahip olduğu çekirdeksiz kuru üzümde mutlaka düzenleyici, fiyat kaosunu engelleyici bir kuruluşun olması gerektiğini anlatan Esmer, bunun da İzmir Ticaret Borsası olduğunu kaydetti. Bu konuda her kesimin fikirlerinin alınarak, işlem hacmini artırarak piyasa derinliğinin yükselmesi için çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan İTO meclis Üyesi Mehmet Esmer, şöyle devam etti:

"Son yıllarda özellikle rakı üreticisi firmalar önemli miktarlarda çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapmaya başladı. Bu firmaların borsamızdan direkt mal alımı yapmalarını istiyoruz. Bunu hem aracı tüccarımız açısından, hem de borsamızın derinliğinin artması açısından önemli görüyoruz. Biz bu üründe çok güçlüyüz. Ancak kontrolsüz güç, güç değildir. Bir sektör dayanışmasına ihtiyacımız var."

'BÖLGESEL AYRIMCILIK KAZANDIRMAZ'

Fiyat endeksli bakıldığında bir problemin olmadığını, üretici kaynaklı kurumlardan olumsuz ses çıkmadığını tekrar hatırlatan Mehmet Esmer şunları söyledi:

"Oysa 3- 4 sezon öncesi özellikle borsamız, ihracatçımız, bizler ajan, simsarlar düşük fiyatlar nedeniyle yaylım ateşine tutulmuş, neredeyse üretici düşmanlığı ile suçlanmıştık. Ziraat Odaları basın yoluyla sürekli olumsuz görüş beyan ederken, kendilerine defalarca yaptığımız diyalog taleplerini hep reddetmiştir. Bölgesel ayrımcılık üzüm sektörüne hiçbir şey kazandırmayacağı gibi çok şey de kaybettirir."

'FİYATLAR YÜKSEK SEYRETMEYE DEVAM EDECEK'

Fiyatların yüksek olmasının en önemli nedeninin rekolte olduğunu dile getiren Mehmet Esmer, "Üzüm rekoltesi 250- 280 bin ton aralığında olduğu sürece üzüm fiyatları yüksek seyretmeye devam edecektir" diye konuştu. Mehmet Esmer, Türkiye’nin dünyadaki en büyük üzüm ihracatçısı olarak bağ alanlarıyla ilgili envanterinin olmamasını da handikap olarak değerlendirirken, bilinçsiz tarım ilacı kullanımının da pazarları daraltabileceği uyarısında bulundu.



BT(İÖ/COŞ)