BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseser, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, özelleştirmenin temel amaçlarından birinin 'rekabete dayalı piyasa ekonomisi oluşturmak' olduğunu hatırlattı. Parseker şunları söyledi:

"Bu amaç, özellikle doğal tekel konumundaki İDO gibi kurumların satışında çok daha fazla önem arz ediyor. Özelleştirmeyle hizmet kalitesinin artması ve fiyatların ucuzlaması beklenirken, İDO özelleştirmesini yasalara aykırı imtiyaz uygulamaları ve pahalılıkla birlikte anar olduk. Özellikle Bursa, Yalova, Balıkesir gibi kentlerimizin İstanbul’a en kestirme bağlantısı olan İDO hatlarında devletten tavan fiyat uygulaması getirmesini bekliyoruz."

'YASALARA AYKIRI UYGULAMA'

Rekabet Kurumu’nun, İDO özelleştirmesi için görüş verirken Marmara Denizi’nin kuzeyi ile güneyi arasındaki feribot taşımacılığının (Eskihisar-Topçular, Pendik-Yalova, Yenikapı-Bursa, Yenikapı-Bandırma, Yenikapı-Yalova) tek bir şirkete satılmasının rekabet açısından sıkıntı yaratabileceği uyarısında bulunduğunu hatırlatan Parseker, şöyle devam etti:

"Gelinen noktada, yasalara aykırı şekilde daha fazla para verenin önce geçtiği bir sistem kurularak adalet duygusu zedelenmiş, bekleme süreleri artmış, bilet iade, değişiklik ve iptalleri pahalılaştırılmış, sürücülerden ekstra ücret alınmaya başlanmıştır. Tatilcilerin, öğrencilerin ve iş sahiplerinin çok sık kullandığı bu hatlar, ne yazık ki keyifli bir yolculuktan, hayatı zorlaştıran destinasyonlara dönüşmüştür. Son dönemde çok sık şikayet aldığımız bu noktalarda gerekli iyileştirmeleri yapmaları için İDO’nun yeni patronu Tepe-Akfen-Souter-Sera (TASS) Konsorsiyumu’na açık çağrıda bulunuyorum."



NG(FK/COŞ)