İş Bankası tarafından düzenlenen; ekonomi ve piyasa koşullarında fırsatlar, yeni iş alanları ve sektörel gelişim fikirlerinin ele alındığı geleneksel 'İş'le Buluşmalar' toplantısının 31'incisi Şanlıurfa'da yapıldı. 'Medeniyetler Beşiği Şanlıurfa'dan Geleceğe Bakış' başlığıyla Hilton Otel'de düzenlenen toplantıya Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, Coca Cola Avrasya ve Afrika Grubu Danışmanı Cem Kozlu, Pınar Süt A.Ş. Başkan Yardımcısı Ergun Akyol, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu, Okan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy, Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt, sanayici ve işadamları ile bürokratlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Şanlıurfa'nın GAP'ın başkenti konumunda olduğunu, tarım başta olmak üzere birçok yönüyle Türkiye'nin parlayan yıldız kenti haline dönüştüğünü söyledi. Şanlıurfa'da bu yılın geride kalan 9 aylık bölümünde kullanılan kredi hacminin 4 milyar lirayı aştığını ifade eden Bali, buna karşılık mevduat hacminin 1.8 milyar lira olduğunu ve mevduat ile kredi hacmi arasında yüzde 230 fark bulunduğunu kaydetti. Şanlıurfa'nın ihracattaki payının düşük olduğunu ve bunun artırılması gerektiğini vurgulayan Bali, dünyanın yaygın ve derin bir kriz yaşadığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Dünya yaygın bir ekonomik kriz sürecinden geçiyor. Böylesi bir dönemde Türkiye'nin iyi yolda olduğunu söyleyebiliriz. Bugün İspanya'da işsizlik oranı yüzde 40'a ulaşmış durumda. Bu rakam çok ürkütücü; öyle ki savaş ve felakette benzer durumlar bu tabloyu açıklayabilir. Türkiye ekonomisinin bu yapısıyla bakıldığında, temel ayrışma nedeni büyüme performansıdır, temel ayrışma nedeni bütçe istikrarıdır, kamu ekonomisi disiplinidir ve Avrupa ekonomilerinden çok ciddi oranda farklılaşan borçlanma istatistikleridir. Bugün Türkiye'de borçların Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranı yüzde 40'ında altına gerilemiştir. Ekonomik büyümesi ile Türkiye doğru yolda olduğunu herkese gösterdi. Ciddi dinamizm ile 2009 yılının ikinci yarısından sonra başlayan büyüme üst seviyelere ulaşmıştır. Kararlılığı koruyarak büyümeyi sürdürmeliyiz."

İş Bankası'nın bu yılki 9 aylık performansına bakıldığında 166,8 milyar lira aktif büyüklük ile Türkiye'nin en büyük bankası olmanın yanı sıra, öz kaynak, nakdi kredi, nakdi ticari kredi, gayri nakdi kredi, net kar ve özel bankalar arasında da mevduat kalemlerinde birinci olduğunu, banka olarak esnaf ve KOBİ'ler başta olmak üzere tüm ticari kesimin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasında önemli bir rol oynadıklarını da anlatan Bali, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin sadece kolay konjonktürlerine talip bir banka değiliz. Özellikle Türkiye'nin zorluk dönemlerine de talibiz. Nakdi ticari kredi portföyümüzün reytingine bakıldığında öyle bir krema, tabaka olmadığını görürsünüz. Yani biz Türkiye'nin meşakkat gerektiren işlerine de talipli olarak bu performansı gösteriyoruz. Ödeme niyeti olduğu halde öngörülemeyen nedenlerle ödeme güçlüğüne düşmüş olan müşterilerimize yapıcı, yardımcı yaklaşmak suretiyle. Bunun en önemli örneğini 2008 ile 2010 süreci sırasında verdik. İş Bankası, 10 bini aşan ticari müşterinin 1,3 milyar Türk Liralık kredisini yeniden yapılandırmıştır."

Toplantıda konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise kentin yüksek potansiyele sahip olmasına rağmen hak ettiği yere ulaşamadığını vurguladı ve daha çok çalışılması gerektiğini anlattı.

Vali Güvenç ve Genel Müdür Bali'nin yanı sıra toplantıda; Coca Cola Avrasya ve Afrika Grubu Danışmanı Cem Kozlu, Pınar Süt A.Ş. Başkan Yardımcısı Ergun Akyol, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı Kerem Köfteoğlu, Okan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Berksoy ile Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt da birer konuşma yaptı.



(HK/ESM)