Mısır’da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifasını isteyen grupların düzenlediği protesto gösterileri sırasında zaman zaman şiddet olayları yaşanıyor. Siyasi gözlemciler, “iktidardaki İslamcılarla laik muhalifler arasındaki kutuplaşmanın daha da artmasından ve daha fazla şiddet olayı yaşanmasından” endişe ediyor.

Cuma günü İskenderiye'de Mursi karşıtları ile destekçileri arasında yaşanan çatışmalarda en az 85 kişi yaralandı, iki kişi öldü. Müslüman Kardeşler'e ait ofislerin ateşe verildiği iddia edildi.

Üst düzey güvenlik yetkilisi General Emin İzzeddin, yaptığı açıklamada olaylar sırasında bir ABD vatandaşının da hayatını kaybettiğini teyit etti. İzzeddin, “Çatışma ve olaylar sırasında yaralandı. Göğsünden yara alıp bayılmıştı. Ambulansla hastaneye kaldırıldı” şeklinde konuştu.

Port Said'de ise protestolar sırasında meydana gelen patlamada üçüncü bir kişinin daha hayatını kaybettiği ve 10 kişinin yaralandığı bildirildi. Yetkililer patlamanın nedenini henüz bilmiyor ancak Mursi karşıtlarının patlamadan sonra protestolara devam ettiği kaydedildi.

Tansiyon başkent Kahire'de de gergin. Mursi'yi destekleyen binlerce kişi büyük bir caminin etrafından toplanarak destek gösterisi düzenledi. Kahire'deki ünlü Tahrir Meydanı'nda ise Mursi karşıtları bayraklar taşıyarak ”istifa“ sloganları attı.


Mursi karşıtları "istifa" sloganlarıyla yürüdü


Cuma günü hayatını kaybedenler de dâhil hafta içinde toplam 6 kişi öldü.

ABD'den Mısır uyarısı

ABD cuma günkü şiddet olayları sonrası, ABD vatandaşlarını Mısır'a gereksiz seyahatler konusunda uyardı. ABD'nin Kahire büyükelçiliği personeli ve ailesinin olaylar yatışana kadar ülkeden ayrılmasına izin verildiği ifade edildi.

Mısırlı siyasi liderlerden Muhammed El Baradey ve Amr Hamzavi, sosyal paylaşım sitelerinden yaptıkları açıklamalarda, ülkede yaşanan şiddeti kınadı. Baradey, “Ne kadar barışçıl olursak o kadar güçlüyüz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek mitinginde bir konuşma yapan Müslüman Kardeşler Üyesi Muhammed el Baltacı ise "Bizim savaşımız protestocular ile değil eski rejimin kalıntılarıyla. Mursi'ye karşı gösteri başlatanlara sesleniyorum. Eski rejim kalıntılarından ayrılın ve gelin bizim devrimimize katılın" dedi. AP/AFP/dpa/Reuters/AA, BS