Avrupa Birliği'nin Kosova'daki Adalet Misyonu (EULEX), savaş suçu gerekçesiyle UÇK’nın eski yedi mensubunun tutuklandığını doğruladı. EULEX’in açıklamasında, gerekçe olarak şahitleri etkilemekle suç sürecinin engellenmesi tehlikesinin mevcut olmasıdır sözleri yer aldı.
Tutuklanan Sami Luştaku, Süleyman Selimi, Sahit Yaşari, Yahir Demaku, Zeçir Demaku, Hüsni Taçi ve Avni Zabeli ,Temyiz Mahkemesinin kararıyla 25 Mayıs gününden itibaren ev hapsinde bulunuyorlardı. 7 komutanın tutuklanması Kosova’da büyük yankı yarattı. Tutuklamadan hemen sonra Priştine ceza evi önünde 3  UÇK gazisi de açlık grevine başladı .

PRİŞTİNE CEZA EVİ ÖNÜNDE AÇLIK GREVİ

7 komutanın tutuklanmasını protesto etmek amacıyla 3 UÇK savaş gazisi Priştine ceza evi önünde açlık grevine başladı . Yağmur altında açlık grevine başlıyan 3 savaş gazisinden biri olan İbrahim Kelmendi  DHA’ya yaptığı özel açıklamada, “Komutanlarımızın karşımızda bulunan ceza evinde tutuklu bulunmasını protesto etmek için açlık grevine başladık. Şimdilik üç kişiyiz. Ama ilerdeki saatlerde günlerde bu sayının artacağını inanıyorum. EULEX  bu tür davranışlarla Kosova’da dökülen kana hakaret etmektedir. EULEX’in tek amacı Kosova’da yeni bir kargaşa yaratmak, bizlerde  çeşitli şekillerde EULEX’in bu amacına cevap vermeye hazırız” dedi.

ŞEHİT AİLELERİ DERNEĞİ: DURUM ÇOK GERGİN 

Drenica operasyonel bölge eski komutanlarının  avukatların dahi haberi olmadan tutuklanmasını, Şehit Aileleri Derneği başkanı Cavit Yaşari, EULEX’in Kosova’ya işlediği bir başka ihlal olarak değerlendirdi. Yaşari  durumun gergin olduğunu ve son tutuklamalardan dolayı gazilerin, şehit ailelerinin, halkın EULEX’e son derece kızgın olduğunu söyledi ve tansiyonun tırmanması için ellerinden geleni yapacaklarını da ekledi.
Yaşari  EULEX tarafından tutuklanan eski UÇK Komutanları ile yapılan savaşın üstüne leke sürülmek istendiğini ve devlet liderlerinin de artık tepki göstermesi gerektiğini söyledi.