Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Annika Lillemets, Hıristiyan Demokrat Parti Dış Politika Sözcüsü Desiree Pethrus, Sol Parti Milletvekilleri Torbjörn Björklund, Bengt Berg, Siv Holme ve Amineh Kakabaveh ortak bir basın açıklaması yaparak Selek’e yönelik uygulamalarını protesto ederek dayanışmalarını yaygınlaştırarak sürdüreceklerini ifade etti.

Açıklamada Türkiye’de gazeteci, yazar, avukat ve bilimsel araştırma yapan öğretim görevlilerine yönelik baskı ve saldırıların arttığına dikkat çekiliyor, Türk Hükümeti ve mahkemelerin uluslararası anlaşmaları ihlal ederek aydın ve politikacılara ceza yağdırdığı belirtiliyor.
Selek Davasının aydınlara ve bilm insanlarına  yönelik baskının ulaştığı boyutları ortaya koyduğunu belirtilen Milletvekilleri, AKP İktidarının kendisini ve sistemi eleştiren, demokratik hak ve özgürlükleri savunan aydınları terörist olmakla suçlayıp susturmaya çalıştığını dile getiriyor.
Gazetecileri hapseden ülkeler sıralamasında Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını hatırlatan Milletvekilleri, Türkiye’ye  altına imza attığı uluslararası sözleşmelere uyarak aydınlara yönelik baskı ve saldırılara son vermesi çağrısında bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde Parlamentoya bir soru önergesi ererek Pınar Selek Davası’nı İsveç Parlamentosunun gündemine getiren Sol Parti Milletvekili Amineh Kakabaveh, Selek’e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini araştırma özgürlüğü ve demokrasiye yöneltilen korkunç bir saldırı olarak niteledi. Mahkemenin böylesi bir kararla bağımsız olmadığını, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne saygı gösterilmediğini ortaya koyduğunu  söyleyen Kakabaveh, “Türkiye Devleti sisteme eleştirel yaklaşan aydınların ülkenin gelişimi ve toplumsal dönüşümlerin sağlanması için taşıdıkları önemi  anlamıyor. Eğer Türkiye ileriye doğru gitmek, demokratikleşmek ve Kürt sorununu barışcıl bir biçimde çözmek istiyorsa aydınları susturmak ve cezalandırmak yerine, onlara değer vermeli ve önerilerini ciddiye almalıdır” dedi.

Türkiye’nin bunu yapmak yerine aydınları ve politikacıları terörist olmakla suçladığını söyleyen Kakabaveh “Anlamak zor. Türkiye’de  bu kadar terörist varsa, ülke neden küle dönüşmüyor? Ama Türkiye demokrasi, eşitlik, basın özgürlüğünden, Kürtlerin ve kadınların haklarını almalarından korkuyor. Bu demokratikleştiğini söyleyen ve Avrupa Birliği’ne aday olan bir ülke için utanç verici” şeklinde konuştu.

Kakabaveh, Selek’in İsveç Parlamentosu’nda konuştuğunu ve pek çok milletvekilinin Selek Davası’nı bildiğini, bundan bir süre önce 7 partiden  17 Milletvekilinin Selek Davası için Abdullah Gül’e mektup yolladığını ancak cevap alamadıklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“ Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin yetkililerine yolladığmız mektubumuza cevap veriliyor. Cevap vermeyen tek ülke Türkiye. Bu tutum Türkiye’nin demokratik bir dönüşüme doğru evrilmek istememesinin bir göstergesi.”