Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Dağlık Karabağ bölgesinde ateşkes için ortak bir bildiri imzalandığını ifade etti.

Paşinyan, bunun kendisi ve Ermenistan halkı için 'son derece acı verici' olduğunu ancak söz konusu kararın verilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rossiya 24 kanalında yayınlanan açıklamasında, Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya'nın, Dağlık Karabağ meselesine ilişkin ortak bildiriyi kabul ettiğini bildirdi.

Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklar

"Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkes başladı. Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacaklar" diyen Putin, Dağlık Karabağ'daki temas hattı ve Karabağ'ın Ermenistan ile bağlandığı koridorda Rusya barış güçlerinin konuşlandırılacağını belirtti.

Putin, "ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler, Dağlık Karabağ topraklarına ve çevresindeki bölgelere BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin kontrolü altında geri dönecekler" dedi.

Putin, canlı yayında Azeri mevkidaşı Aliyev ile birlikte anlaşmayı imzaladı. Aliyev, açıklamasında "Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz" dedi.

Agos'un haberine göre Rusya barış güçlerinin bulunduğu sekizinci Il-76 Ulyanovsk'tan Dağlık Karabağ'a uçtu.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan,  Facebook üzerinden canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Ermenistan'da Paşinyan protesto edildi

Ermenistan’da halkın kendisini protesto etmesini yorumlayan Paşinyan, “Halkı isyana sevk eden herkes adalet önüne çıkartılacak” diye konuştu.

Muhalefetteki 'Müreffeh Ermenistan' partisi vekili İveta Tonoyan, protestolara katılarak Başbakan Paşinyan'a istifa çağrısında bulundu.

Tonoyan, yeni ateşkes bildirgesinin imzalanmasını "Tarihimizdeki en utanç verici sayfa" olarak değerlendirdi.

Başbakan Paşinyan'ın ülkede "teslimiyet" olarak nitelenen karar için orduyu sorumlu tutarak "Bu kararı onlara danışarak aldım" açıklaması yapması da tansiyonu yükseltti. Gözlamciler Paşinyan'ın iktidarda kalmasının çok zor olduğuna işaret ediyor.

Aliyev ise  ulusa sesleniş konuşmasında Rus askerinin anlaşma gereği Dağlık Karabağ'da 5 yıl süreyle kalacağını, taraflar itiraz etmezse bu sürenin uzatılabileceğini duyurdu.

Kelbecer ve Laçin Azerbaycan’a teslim edilecek

Azerbaycan lideri Aliyev, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini söyledi.

Aliyev, "Ağdam rayonu 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek" dedi.

"Bugünkü bildiride, Rusya ve Türkiye’nin ortak barış gücü görevi yer alıyor. Bölge temaslarına ilişkin tümüyle yeni bir format yaratıyoruz" diyen Aliyev, "Dağlık Karabağ temas hattı ve Laçin koridorunda Rus barış gücünden hafif silahlı 1960 asker, 90 zırhlı personel aracı konuşlanacak" ifadelerini kullandı. 

Moskova: "Sadece Rus askeri olacak"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türk askerlerinin Karabağ’da barış gücü görevinde bulunacağına dair bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.  Peskov’a, Karabağ’daki çatışmaların sona erdirilmesi anlaşması kapsamında Rus askerleri gibi Türk askerlerinin de Karabağ’a barış gücü görevi için konuşlandırılıp konuşlandırılmayacağı sorusu yöneltildi.

Sputnik'in haberine göre Peskov soru üstüne, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Karabağ’daki çatışmaların sona erdirilmesine dair dün gece imzaladıkları açıklama çerçevesinde böyle bir anlaşmaya varılmadığını belirtti.