Genel Kurulda HDB’nin son iki yıldaki çalışmaları, politik gelişmeler değerlendirildi ve yeni yönetim kurulu seçildi. Gelecek yıllara yönelik çalışma öncelikleri belirlendi.

HDB Genel Kurulu'nda Türkiye’deki güncel politik durum da ele alındı. Muhalefete yönelik baskının yanında saray düzeni kurulmasından duyulan kaygı dile getirildi. İktidarın her türlü demokratik ve anayasal denetimin dışında otoriter yönetim anlayışı eleştirildi. Türk ordusunun islamcı kuruluşların kalkanı yapılması eleştirildi. Mezhepçi politikaların bırakılarak bölgeye şiddet olmaksızın barış getirilmesi istendi. Türkiye’de demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkesinden taviz verilmemesi ve siyasette şiddete karşı tavır alınması konularının altı çizildi.

HDB Genel Kurulunda, Almanya’da “Göçmenlere toplumsal yaşamın her alanında eşit haklar” ve „ ırkçılık ve her türlü ayrımcılıkla mücadele“ konularındaki çalışmaların bundan sonra da ödünsüz sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bugüne kadar olduğu gibi “Çifte vatandaşlık”, “Yerel seçimlere katılım hakkı”, “vizenin kaldırılması”, “okullarda Türkçe öğretimi“,“kamu işyerlerinde göçmenler ve kota uygulanması”, “eğitimdeki sorunlarının çözümü” konularında çalışmaların sürdürülmesi gerektiği belirtildi.

Almanya’da ırkçı-faşist hareketlerin göçmenlere yönelik artan saldırganlığı üzerinde duruldu. Bu tehlikeli gelişmenin durdurulması için tüm politik ve toplumsal kuruluşların kararlı ve inandırıcı tavır koyması ve güvenlik güçlerinin caydırıcı olması gerektiği belirtildi. Bunun için de özellikle güvenlik, istibarat ve askeri güçlerin içinde ciddi örgütlenme içine girmiş ırkçı-faşist gruplara yaptırım uygulanması istendi.

Irkçılığın, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin federal meclise girmesiyle yeni boyut kazandığına dikkat çekildi. 'AfD’nin meclis kürsülerindeki ırkçı ve saldırgan üslubu sokaktaki saldırılara zemin hazırlıyor' denildi. HDB olarak ırkçılık ve ayrımcılıkla mücadele için işbirliklerinin sürdürülmesi ve çalışmaların yoğunlaştırılması kararlaştırıldı.

HDF’nin İstanbul’da SODEV ve Maltepe Belediyesi ile birlikte düzenlediği ve geniş katılımla gerçekleştirilen başarılı “Göç ve Siyaset Kurultayı” değerlendirildi.

Genel Kurulda yapılan seçimlerde Yönetim Kurulu şu şekilde belirlendi:

Başkan: Ahmet İyidirli

Başkan Yardımcısı: Nazmiye Şenyuva

Sayman: Necip Erman

Genel Sekreter: Melih Şengölge

Üyeler: Gül Ataseven-Özen, Sevda Boyracı, Birsen Işık, Emine Tekçe

Mali Denetim Kuruluna ise Gülendam Sönmez ve Mümtaz Ergün seçildiler.