36 yıldır Almanya’da yaşayan Adil Yiğit Hamburg merkezli Avrupa Postası adlı bir haber portalını yönetiyor. Yiğit'in 22 Ocak 2019 tarihinde Almanya'yı terk etmesi isteniyordu.

Tişörtlü protesto eylemiyle Almanya'da gündem olan Yiğit'in geçtiğimiz geçen hafta Cuma günü avukatına gönderilen mektupta, oturum izinin uzatılmayacağı bildirilmişti.

Erdoğan'ın Berlin ziyareti sırasında "Gazetecilere Özgürlük" tişörtü giyerek protesto eylemi düzenleyen gazeteci Adil Yiğit Almanya'dan sınır dışı edilmeyeceği açıklandı. Alınan karada basında çıkan haberler ile kamuoyu baskısı ve dayanışmanın belirleyici rol oynaması dikkat çekti.

Bu yılın 28 Eylül tarihinde Berlin'de Erdoğan ile Merkel'le düzenlediği basın toplantısında "Gazetecilere Özgürlük, Pressefreiheit für Journalisten in der Türkei" yazılı bir tişört giyerek protesto gösterisi düzenleyen Yiğit'in 22 Ocak 2019 tarihine kadar Almanya'yı terk etmesi istenmişti.

Hamburg Yabancılar Dairesi sözcüsü tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, gazeteci Adil Yiğit'e "insani nedenlerle"  yeni bir oturum izni verileceği belirtildi. Böylelikle Adil Yiğit Almanya'dan sınır dışı edilmeyecek.

Sözcü hukuki olarak Yiğit'e ancak oturum izninin farklı gerekçelerle verilmemesi durumunda, "insani nedenlerle" bir oturum izni verilebileceğini ifade etti. Bu yasal prosedür nedeniyle Yiğit hakkında sınır dışı kararı çıktığını belirten sözcü ancak bu kararın uygulanmayacağına dikkat çekti.

Gazeteci Adil Yiğit, kendisine ulaşan sınır dışı edileceğine yönelik belgeyi, basınla paylaşmıştı. Alınan kararın siyasi olduğunu ve zamanlamasına dikkat çeken Yiğit, Berlin-Ankara arasında süren ikili ilişkiler ile kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Berlin'deki basın toplantısında yaptığı protesto olabileceğini belirtmişti.

Gazeteci oturma izninin uzatılmama gerekçesinin, kendisinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Berlin'deki basın toplantısında yaptığı protesto olabileceğini belirtmişti.