Almanya'nın en çok satan ve okunan haftalık siyasi haber dergisi Der Spiegel ve Berlin merkezli Tagesspiegel gazetesi adına yapılan ankette CDU yüzde 22 ile birinci parti oldu.

Almanya: Eyaletler Meclisi esrar kullanımını onayladı Almanya: Eyaletler Meclisi esrar kullanımını onayladı

Civey kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankette SPD ve Yeşiller yüzde 18 ile ikinci sırada yer aldı. Koalisyonun üçüncü ve küçük ortağı Sol Parti yüzde 12’ye geriledi. Sol Parti, 2021’de yapılan seçimlerde yüzde 14.1 almıştı. FDP yüzde 7 alırken aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi AfD ise oylarını yüzde 12’ye yükseltti. 

2021 yılında yapılan seçimlerde birinci parti olan SPD, Yeşiller ve Sol Parti ile koalisyon hükümeti kurmuş, Sosyal demokrat Partili (SPD) Franziska Giffey de eyaletin ilk kadın başbakanı olarak tarihe geçmişti. 12 Şubat’ta yapılacak seçimlerde ankete yakın bir sonuç çıkması halinde koalisyon hükümetinin yine de görevine devam edebileceği belirtiliyor. Berlin’de anket sonuçlarına göre üçlü koalisyon olmak zorunda. Böyle bir durumda CDU birinci parti olsa da kurabileceği koalisyon ihtimalleri zayıf görünüyor. Anketi değerlendiren Spiegel dergisi, teorik olarak CDU’nun liderliğinde, Yeşiller ve FDP’nin yüzde 47, yine CDU liderliğinde SPD ve FDP’nin de yüzde 47 oyla koalisyon hükümeti kurma şansı bulunuyor. Ancak partiler arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle siyasi olarak bunun zor olduğu belirtiliyor.

Anket sonuçlarında dikkat çeken bir başka nokta ise karasızların durumu. Yaklaşık yüzde 11 seçmenin şu anda Meclis’te yer alan partileri desteklemeyeceği açıklandı. Buna göre karasızların oyunun 12 Şubat seçimlerinde anahtar rolu oynadığı kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Almanya’da Berlin Eyaleti Anayasa Mahkemesi, 26 Eylül 2021’de Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclisleri için yapılan seçimlerdeki aksaklıklar ve hatalar nedeniyle seçimlerin tümüyle yenilenmesi gerektiğine hükmetmişti.

Mahkeme Heyeti Başkanı Ludgera Selting, 26 Eylül’de 2021’de Berlin Eyalet Meclisi ve ilçe belediye meclisleri için yapılan seçimlerin geçersiz olduğunu ve tümüyle yenilenmesi gerektiğini söylemişti.

Selting, seçimler öncesinde ve seçimler sırasında “çok sayıda ağır hatalar” yapıldığını, bunların milletvekili dağılımı ve parlamentonun oluşumu üzerinde büyük etkisi olduğunu belirtmiş ve seçimler sırasında “eşitlik ve özgürlük” gibi temel ilkelerinin ihlal edildiğini aktarmıştı. Selting, seçimlerdeki hataların “çokluğundan ve ağırlığından” dolayı seçimlerin tümüyle yenilenmesinin uygun görüldüğünü ifade etmişti.