Yunanistan ırkçılara karşı tek ses: ‘Faşizme geçit yok’

Yunanistan ülkede etkisini hızla artıran neo-Nazilere karşı ayağa kalktı. Atina başta olmak üzere 6 kentte eş zamanlı faşizm karşıtı gösteriler düzenlendi


Yunanistan'da genel seçimlere bir hafta kala halk neo-Nazi Altın Şafak Partisi'ne karşı harekete geçti. Son seçimlerde oyların yüzde 7'sini alarak parlamentoya giren Altın Şafak üyelerinin ülkede yabancı düşmanlığını körükleyen açıklamalarının ardından 6 büyük şehirde eş zamanlı gösteriler düzenlendi. Irkçılık karşıtı gösterilere ülkedeki mülteciler ve yabancı kökenli vatandaşlar da katıldı.
Selanik de yürüdü
“Faşizme geçit yok” ana sloganlı gösterilerde Yunanistan’da yaşayan yabancılara dayanışma içerikli pankartlar dikkati çekti. Atina'da binlerce gösterici parlamento binasına yürürken "Neo-Naziler dışarı" sloganları attı. Selanik, Patras, Girit, Yanya ve Dedeağaç’daki gösterilere de binlerce kişi katıldı. Yunan medyasında ise Altın Şafak’ın ülkede yaşayan yabancılara karşı şiddet içeren eylemler düzenlemesinden duyulan endişe dile getiriliyor. Altın Şafak'tan bir milletvekilinin önceki gün canlı yayında bir politikacıyı yumruklamasının ardından ülkede birçok kişi televizyon ve radyoları arayarak "Oh, iyi yaptı” demişti.
Halkı etkiliyor
Altın Şafak partisinin lideri Nikos Mihaloliakos önceki gün verdiği röportajlarda İstanbul'u geri almak istediklerini söylemişti. Mihaloliakos, kendisine Hitler’in “Lider” anlamına gelen unvanı “Führer” diye hitap edilmesinden rahatsız olmadığını da sözlerine eklemişti. Yunanistan'da 6 Mayıs'ta yapılan seçimlerin ardından koalisyon kurulamamış, 17 Haziran'da tekrar sandığa gidilmesine karar verilmişti.