Ali Baba Karakaş-Londra


Teşkilat adına açıklama da bulunan Müdür yardımcısı Maxine de Brunner, söz konusu olayda polis memuru Simon Harwood’un orantısız güç kullanarak 47 yaşındaki Ian Tomlinson isimli kurbanın ölümüne yol açtığını kabul ettiklerini vurgularken, bütün sorumluluğu üstlendiklerini ifade etti. Kurbanın ailesinin yaşadığı üzüntüden dolayı üzgün olduklarını ve özür dilediklerini belirten Brunner,  ailenin sabırla beklediği soruştuma kapsamında mahkeme dışı bir anlaşmaya vardıklarını da kaydetti.


POLİS MESLEKTEN ATILDI


Olayda G20 zirvesi sırasında yapılan protesto gösterilerinin gerçekleştirildiği bölgede bulunan gazete satıcısı Ian Tomlinson, bir polis tarafından coplanmış ve yere itilmişti. Daha sonra geçirdiği iç kanama sonucu ölen Tomlinson’a ilişkin bir soruşturma başlatan  Crown Prosecution Service (CPS), 2011 yılında polisin söz konusu olayda aşırı ve kanunsuz güç kullandığına hükmetmişti. Soruşturmada Simon Harwood isimli polis memurunun, gösterilerde aktif olarak bulunmayan Tomlison’u, zararsız olduğu halde agresif ve sorumsuz bir biçimde davranarak yere düşürdüğü belirtilmişti. Bir yıl önce yapılan bir başka soruşturmada ise Tomlison’un gerçek ölüm nedeninin belirlenemeyeceği savunularak polis memuruna yönelik yasal takibat yapılmasına gerek olmadığı savunulmuştu. Ailenin itirazları üzerine  CPS savcılık kurumu soruşturmayı yeniden inceleme kararı almıştı.  Mağdur ile ilgili diğer patologların aksine ‘doğal yollardan ölmüştür’ raporu veren Freddy Patel isimli doktor ise adli tıp görevlerinden uzaklaştırılmıştı. Tomlinson’ın ölümünden sonra kasıtsız adam öldürmekten yargılanan ve geçen yıl beraat eden polis memuru Harwood ‘suistimal’ gerekçesi ile meslekten atılmıştı.


Bağımsız Polis Soruştruma Komisyonu(The Independent Police Complaints Commission-IPCC)  raporlarına göre İngiltere’de son bir yılda 15 kişi gözaltında yaşamını yitirdi. 30 kişinin trafikte polis takibi gibi nedenlerle öldüğünü kaydeden kurum, 64 kişinin de polis gözaltısından sonraki iki gün içerisinde intihar ettiğine işaret ediyor.  Toplamda 130 ölüm vakasını inceleme altına alan IPCC, yılda ortalama 4 bin 500 dolayında şikayeti incelemektedir.