Birleşmiş Milletler Irkçılıkla Mücadele Komisyonu (CERD), “Almanya kendini yok ediyor” kitabıyla tanınan eski Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin’in ırkçılık yaptığını tescil etti. Bir dergiye verdiği demeçte Almanya’da yaşayan Türklerin başkent Berlin’e sebze ve meyve ticareti dışında bir katkısının olmadığını iddia eden Sarrazin, daha sonra 2009’da piyasaya sürdüğü kitabında bu tür söylemlerin dozunu arttırarak devam etmişti.

 

Türkleri aşağılayıcı açıklamalarından dolayı sivil toplum kuruluşu TBB ve bir çok vatandaş bireysel olarak Sarrazin’i BM’nin uluslar arası ırkçılıkla mücadele konvansiyonuna şikayet etmişti. Sarrazin’in açıklamasında açıkça aşağılama söz konusu olduğunu tescil eden CERD, uluslararası ırkçılıkla mücadele konvansiyonunu imzalayan Almanya’yı bu konunun üzerine düşmediği için uyardı. CERD’in ültimatomuna göre Almanya'nın 90 gün içinde cevap vermesi gerekiyor. CERD Almanya'ya ayrıca bu tür davranışta bulunanların gerekli cezaları alabilmesi için yasalarında düzenlemelere gitmelerini önerdi.

 

Federal Hükümet söz konusu uyarının Federal Adalet Bakanlığı tarafından değerlendirildiğini bildirdi. Almanya İnsan Hakları Enstitüsü, CERD’in kararını olumlu karşıladı. BM Irkçılıkla Mücadele Komisyonu, dört yılda bir seçilen 18 bağımsız uzmandan oluşuyor ve şu anki komisyonda Almanya’dan herhangi bir temsilci bulunmuyor. CERD'in bu ültimatomundan sonra ise Almanya'nın ne yapacağı merakla bekleniyor.