Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubuna hitaben yaptığı konuşmanın verimli geçtiğini ve konuşmasında CHPnin demokrasiden, barıştan, insan haklarından, kadın-erkek eşitliğinden, bireysel özgürlüklerden yana bir parti olduğunu vurguladığını söyledi.

 

 

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğanın Amerikaya  seyahatından önce Kılıçdaroğlu Esadı destekliyor şeklindeki açıklamasına sert yanıt veren Kılıçdaroğlu, baskıcı rejimlerin her zaman karşısında olduklarını söyledi.

 

Kılıçdaroğlu, ‘’Sayın Başbakan herhalde Amerikaya gitmeden önce Aziz Nesinin öykülerini okudu. Bizim Esad rejimini desteklediğimizi nerden çıkarıyor? Ben hayal dünyası geniş böyle bir insan görmedim. Ben Esad ile birlikte tatil yapmadım, tokalaşmadım, kendisine kardeşim  demedim. Biz Suriyede barış istiyoruz. Biz uluslararası bir konferansın yapılmasını önerdik. Şimdi bu konuda ABD ve Rusya anlaşarak uluslararası bir konferans yapılmasını  talep etti. Bizim de istediğimiz buydu dedi.

 

REHYANLIDA ÖLEN 51 KİŞİNİN KATİLİ BAŞBAKAN ERDOĞANDIR

 

Reyhanlıda ölen 51 kişinin katilinin Başbakan Erdoğan olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, ‘’Silahlı, radikal insanları besleyip Suriyeye göndermek ne zamandan beri Türkiyenin işi oldu? Suriyenin işi oldu? Reyhanlıda ölen 51 kişinin katili Erdoğandır. İstiyorsa gitsin bunu Reyhanlıya , Hataya, Samandağına, Kırıkhana sorsun. Oradaki vatandaşlarla görüşsün. Kalkmış  CHPyi suçluyor, Esat erjimini destekledi diyor. Biz hiçbir zaman baskıcı rejimleri desteklemedik dedi.

 

ESAD İLE ERDOĞAN ARASINDA DEMOKRASİ AÇISINDAN TON FARKI VAR

 

Esad ile Erdoğan arasında demokrasi açısından ton farkı olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ‘’Esad ile Erdoğan arasında demokrasi açısından sadece  ton farkı var. İkisi de baskıcı, İkisinde de özel mahkemeler, savcılar var. Hapishaneler var. Medya patronları aranıp hangi gazetecinin alınıp, atılacağı sorulmakta. Medyaya talimat verilmekte. Demokrasi açısından ne farkları var dedi.

 

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğanın Reyhanlı saldırısı sonrasında MİT ile Emniyet arasında kopukluk olduğu şeklindeki soruya Kılıçdaroğlu şöyle yanıt verdi. ‘’Başbakan Erdoğan zafiyet kavramının ne olduğu öğrenmeli. Bunu itiraf eden de Başbakanın ta kendisi. Olayı önceden bileceksiniz, önlem almayacaksınız, sonra da Emniyet Birimleri ile MİT arasında koordinasyon eksikliği var diyeceksiniz. O zaman sizin ne göreviniz var? Koordinasyonsuzluğa yol açanı ortaya çıkardın mı? hayır şeklinde yanıt verdi.

 

 

HANNES SWOBODA : SURİYEDEKİ KANLI SÜREÇ DURDURULMALI

 

Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlertici İttifak Grup Başkanı Hannes Swoboda ortak basın toplantısında Suriyede kanlı sürecin bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.

 

Swoboda, ‘’Suriyede askeri müdahaleler konusunda çekincelerimiz var. Radikal İslamcı hareketlerin diğer gruplar üzerinde baskı yapacak şekilde gücü ele geçirebilmesi konusunda endişelereimiz var. Suriyede bir askeri müdahalenin karşısındayız. Esad da dahil Suriye tarafları herkes masaya oturmalı. Barışçıl bir ortamda Suriye sorunu çözülmeli dedi.

 

 

SWOBODA KÜRT SORUNU KONUSUNDA CHPNİN ENDİŞElENİ PAYLAŞIYORUZ

 

 

Kürt sorunu konusunda CHPnin endilelerini paylaştıklarını ifade eden Swoboda, ‘’CHPnin Kürt sorunun çözümüne ilişkin  düşüncelerini dinlemekten büyük mutluluk duyduk. Biz de CHP liderinin söylediği gibi sürecin şeffafalık içerisinde yürütülmesini istiyoruz. Bu tür hassas süreçlerde toplumun her kesimin kapsayacak şekilde bir çözüm üretilmeli. Şeffaflık olmazsa olmaz koşuldur dedi.

 

 ‘’SWOBODA TÜRKİYEDE TUTUKLU GAZETECİLERE DİKKATİ ÇEKTİ

 

Swoboda, Basına yönelİk yaptığı açıklamada Türkiyede çok sayıda gazetecinin tutuklu olmasına dikkat çekerek ‘’Türkiyede çok sayıda gazetecinin yanı sıra ve milletvekili cezaevinde. Bir taraftan PKK ile çözüm sürecine girerken, diğer taraftan bir Avusturya vatandaşının PKK ile ilişkisi olduğu için gözaltına alınması AKPnin çözüm sürecine ilişkin politikasının  çelişkili olduğunu göstremekte dedi.

 

BASINA KAPALI TOPLANTIDA KIBRIS KONUSU DA ELE ALINDI

 

Öte yandan Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici Grubu toplantısında Türkiyenin Kıbrıs sorunu da gündeme getirildi.

 

APli milletvekilerin AKP hükümetinin ek protokol ve Ankara anlaşmasına uymadığı, Güney Kıbrıs dönem Başkanlığını tanımadıkları için AKPyi eleştirdikleri  öğrenildi.

 

Buna karşılık da CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlunun Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasında yapılan referandum sonuçlarının dikakte alınması gerektiği ve burada alınan  önerilerin yerine getirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirdiği kaydedildi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokratlar İlerici Grup Başkanı Hannes Swoboda ortak bir basın açıklaması yaparak, gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubuna hitaben yaptığı konuşmanın verimli geçtiğini ve konuşmasında CHPnin demokrasiden, barıştan, insan haklarından, kadın-erkek eşitliğinden, bireysel özgürlüklerden yana bir parti olduğunu vurguladığını söyledi.

 

Bir gazetecinin Başbakan Erdoğanın Amerikaya  sehayatından önce Kılıçdaroğlu Esatı destekliyor şeklindeki açıklamasına sert yanıt veren Kılıçdaroğlu, baskıcı rejimlerin her zaman karşısında olduklarını söyledi.

 

Kılıçdaroğlu, ‘’Sayın Başbakan herhalde Amerikaya gitmeden önce Aziz Nesinin öykülerini okudu. Bizim Esat rejimini desteklediğimizi nerden çıkarıyor? Ben hayal dünyası geniş böyle bir insan görmedim. Ben Esat ile birlikte tatil yapmadım, tokalaşmadım, kendisine kardeşim  demedim. Biz Suriyede barış istiyoruz. Biz uluslararası bir konferansın yapılmasını önerdik. Şimdi bu konuda ABD ve Rusya anlaşarak uluslararası bir konferans yapılmasını  talep etti. Bizim de istediğimiz buydu dedi.