İtalya'da Silvio Berlusconi'nin yeniden seçimlerde aday olacağını açıklaması AB çevrelerince İtalya'da başlatılan reformlardan geri dönülmesi tehlikesinden dolayı endişelere yolaçmıştı. Berlusconi'nin şimdi Avro grubundan çıkma tehdidini tekrarlaması gerginliği daha da artırdı.

Berlusconi son yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası EZB'nin üye devletlerin yeniden finansmanı için yapılan harcamaları düşürmek için daha fazla yetki almaması halinde İtalya'nın Avro grubundan çıkmak zorunda kalacağını söyledi.

İtalya'nın eski başbakanı, Almanya'nın gerçek bir Avrupa Merkez Bankasını kabul etmemesi ve faizleri düşürmemesi halinde, rekabet nedeniyle İtalya'nın yeniden eski para birimine geri dönmek zorunda kalacağını belirtti.

Berlusconi, İtalya'nın Avro'dan çıkması için daha önce de bir teklif yapmış, ancak daha sonra bu fikrinden vazgeçmişti. Partisi şu andaki Başbakan Mario Monti'den desteğini çeken Berlusconi'nin yeniden bir durum değerlendirmesi yaparak Şubat ayında yapılacak Parlamento seçiminde aday olacağı bildirildi.