CHP Parti Meclisi Üyesi Emre Çam, Yurt Dışı Türkler ve Daire Başkanlığı'nın yurt dışındaki Türk derneklerine aktardığı paraların önemli bir kısmının AKP’nin Avrupa kolu olarak faaliyet gösteren Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’ne (UETD) verildiğini ileri sürdü.

İşte Emre Çam'ın konuya yönelik yaptığı basın açıklaması:

YURTDIŞI TÜRKLER VE AKRABA TOPLULUKLAR BAŞKANLIĞI (YTB) GÖREV ALANI DIŞINA ÇIKMAMALI!


Yurt Dışı Türkler ve Daire Başkanlığı, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının sosyal ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla kurulmuş bir kurumdur. Bu kurumun yurt dışındaki Türk derneklerine aktardığı paraların önemli bir kısmının AKP’nin Avrupa kolu olarak faaliyet gösteren Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’ne (UETD) aktarıldığı bilinmektedir.

Öte yandan YTB’nin yurt dışındaki Türk vatandaşlarına verdiği lisans, yüksek lisans ve doktora bursları bu yıl verilmemiş, onun yerine Türkiye’de yaşayan Suriyeli vatandaşlara burs programı başlatılmıştır.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yurtdışındaki Türkler için harcanmak üzere kendisine ayrılan bütçeyi, Türkiye’deki Suriyelilere burs vererek ve AKP’nin yurt dışı kolu olan derneklere para aktararak kullanmaktadır.

YTB’nin bütçesinin amacı doğrultusunda kullanılması ve bu çerçevede yurt dışında yaşayan bütün Türkleri kapsayacak şekilde kaynakların değerlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de yaşayan Suriyelilere burs vermek de YTB’nin görevi değildir. Suriyelilere ayrılan kaynak yurt dışındaki vatandaşların burslarından kesilerek tasarruf edilen paralardan değil, başka kurumların bütçelerinden ayrılarak elde edilmelidir.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nı yasayla belirtilen görev ve sorumluluklarının bilincinde hareket etmeye davet ediyoruz. Emre Çam CHP Parti Meclisi Üyesi