Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, kongrede yaptığı konuşmada, "Alevilerin, Kürtlerin, Türkiye'de yaşayan diğer azınlıkların ve Türkiye'de ki değişik dindeki, ırktaki, dildeki, mezhepteki insanların yani Türkiye'deki farklılıkların hepsinin bir arada yaşayabileceği eşit, özgür ve adil dayanışma içinde bulunan bir toplum yaratılmak üzere gerekli olan çağdaş anayasa CHP'nin kendi elinde var" dedi.

"Barış diyorsanız sosyal demokrat olan CHP'nin önderliğinde oluşacağına inanmamız gerekiyor" diyen Sağlar, konuşmasına şöyle devam etti:


"BEYİN GÜCÜNÜZÜ TÜRKİYE'YE GÖNDERİN"



"Türkiye'de ki sosyalistler, sol, CHP'nin sol olduğuna inanmalı. Tabi CHP'nin kendi yöneticileri de sol olduğuna başta inanmalıdır. Sayın Kılıçtaroğlu'nun devrimci, değişimci, demokrasiden yana olduğunu açıklamasıyla on beş yıl geriden gelen ve CHP'nin sol ve sosyal demokratik olmaktan çıkarılan anlayışı yerine yeni bir anlayış gelmiştir. Bu anlayışın güçlenebilmesi için sizlere ihtiyacımız var. Ben yurtdışına çıktığımda hep şunu söyledim. Yurtdışında yaşayan sizler ,emekçiler Türkiye'ye para göndermeyin. Burada çocuklarınızın daha iyi yaşayabilmesi için harcayın. Ama siz yetişmiş olan insanlar demokrasi kültürü ile yönetilen biraz da emperyal olmaya da meyilli olan ama insan haklarına, sosyal haklara sahip çıkan bulunduğunuz ülkelerin yetişmiş aydın insanlar olarak gençlerinizi, beyin gücünüzü Türkiye'ye gönderin.


Şimdi bir fırsat çıkıyor. CHP yurt dışındaki insanlarımızın, seçmenlerimizin varlığından dolayı yeni seçim sisteminden hareketle yurtdışı seçim bölgesi kurulması doğrultusunda yasa hazırlığı içerisinde. Böylelikle yurt dışında milletvekilleri de Parlamentoya gelecekler, yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın temsilcileri olarak. O nedenle CHP'nin buradaki örgütlenmesi son derece önemlidir. Avrupa ve dünyanın her tarafında Türkiye'den giden insanların bulunduğu her yerinde örgütlenmesi çok önemli. Demokratik devletin yaratılması için örgütlü toplumdan yanayız. Özgür birey, örgütlü toplum ve demokratik bir devlet ancak arzu ettiğimiz yaşam standartlarını bize verebilir.Bunu anlayacak anlatacak ve bu doğrultuda mücadele edecek insanlar sizin çocuklarınız sizlersiniz. Gelin ve Türkiye'yi değiştirin."


CHP Fransa Birliği Başkanı Hüseyin Çiçek, ise konuşmasında Fransa örgütlenmesinde üçyüzü aşkın üye ve kurucu üyeler tarafından hazırlık komitelerinin kurulduğunu belirterek "Kongremizi İkinci Dünya Savaşı'nın bittiği dünya barışının ilan edildiği günde yapıyoruz. Yönetim üç erkeğe ve genç kuşak üniversite mezunu altı bayan arkadaş ile kadro oluşturduk. CHP'nin kadın kotası bizde erkek kotası oluyor. CHP Fransa Birliği'ni örgütlenme bazında ileride beş bölge olarak düşünüyoruz. Paris başkent ve il ise diğerlerini ilçe olarak düşünüyoruz. Alsace Bölgesi Strasbourg, Akdeniz Marseille, Lyon, Bordeaux merkezli örgütlenmeye gideceğiz." dedi.


"DİLERİM AK PARTİ VE DİĞER PARTİLER DE BU TASARIYA DESTEK OLUR"


CHP Avrupa Koordinatörü Ali Kılıç da konuşmasında Fransa'nın sosyalist ve sosyal demokrat düşüncenin harmanlandığı bir ülke olduğunu ve CHP için bunun çok önem taşıdığını söyledi.


Gurbetçilerin, Türkiye'deki sorunların her geçen gün biraz daha büyüdüğünü gördüğünü kaydeden Kılıç, " Onlarda Türkiye'de ki vatandaşlarımız kadar duyarlılar. Yaşadıkları ülkeden Türkiye'de ki sorunların çözümüne katkı sunmak istiyorlar. CHP yürüttüğü bir çalışma ile yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın önümüzdeki seçimde oy kullana bilmeleri ve yurtdışını bir seçim bölgesi olarak kabul edilmesini ön gören bir tasarıyı meclise sunacak. Dilerim AK Parti ve diğer partiler de bu tasarıya destek olur. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını kalıcı çözümlerle gerçekleştirilmesini istiyoruz. Elli yıldır yurtdışında yaşayan sizlerin sorunları her geçen gün biraz daha büyüyor. Oy kullanılabilinir ise Türkiye'de ki siyasi partiler, hükümet sizlerin sorunlarına daha mantıklı, kalıcı çözüm önerileriyle yaklaşır. CHP yurtdışında örgütlenen ilk parti. Burada yaşayan kariyer yapmış sosyal demokrat düşünceyi benimsemiş buradaki siyasi anlayışı hazmetmiş beyinleri kazanarak Türk siyasetine yön vermek istiyoruz." diye konuştu.

Geniş bir halk katılımı ile gerçekleşen kongre konserle son buldu.